Свято не на їхній вулиці: Україна підвищила ставки транзиту газу для Газпрому

Вже у наступному році росіянам доведеться платити більше за транпортування російського газу у Європу.

Газпром. Фото: karma-fx.com.

Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) встановила з січня нову систему ціноутворення для транзиту і транспортування газу, формально підвищивши вартість транзиту газу для Газпрому на 25-35%. Відповідне рішення комісія прийняла на засіданні 29 грудня, передають Патріоти України з посиланням на liga.net.

НКРЕКУ встановила тарифи на транспортування природного газу магістральними трубопроводами для Укртрансгазу за системою "вхід / вихід", як це передбачено європейською практикою. Для всіх точок "входу" в газотранспортну систему України НКРЕКУ встановила тариф на рівні $ 12,47 / тис. куб. м. Для точок "виходу" тарифи коливаються від $ 16,74 до $ 32,16 / тис. куб. м.

У теорії нова система передбачає, що Газпром, як замовник послуги, повинен платити за окремим тарифом на кожному пункті входу в українську ГТС і виходу з неї. У такому разі на найдовших і завантажених маршрутах (наприклад, Суджа-Ужгород) транзит кожної 1 тис. кубометрів обійдеться Газпрому в $ 45,3 тис. куб. м.

На практиці, транзит газу регулюється контрактом між Нафтогазом і Газпромом від 2009 року, згідно з яким ставка транзиту вираховується за формулою на кожні 100 км відстані. У червні цього року глава Газпрому Олексій Міллер говорив, що в даний час діє ставка транзиту в розмірі $ 2,7 / тис. кубометрів на 100 км.

Враховуючи середній маршрут транспортування газу до Європи (1240 км), при нинішній ставці вартість транзиту для Газпрому нижче на 25-35%, залежно від маршруту. Транзитний договір регулюється шведським правом і може бути змінений лише за згодою сторін або рішенням Стокгольмського арбітражу, рішення якого очікується в 2016 році.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...