"Це легкий шлях для уряду і експортерів": Економіст пояснив, навіщо Кабмін штучно знецінюватиме гривню

Андрій Новак повідомив, що ​уряд заклав досить серйозну девальвацію вітчизняної валюти, про що свідчить Бюджетна резолюція на 2017 рік.

Ілюстрація:http://www.capital.ua/Незважаючи на те, що Україна має всі можливості для збереження не тільки стабільною гривні, але і для її зміцнення, йде спланована девальвація вітчизняної валюти. Про це голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук Андрій Новак розповів в коментарі Главреду, інформують Патріоти України.

"Триває девальвація, і вона штучна і спланована. Про свідчить і Бюджетна резолюція, яку уряд подав кілька місяців тому. У ній закріплено прогноз курсу на рівні 27,2 гривні за долар. Хоча, коли уряд подавав це Бюджетну резолюцію, на ринку курс був 24,5 гривні за долар. І, навіть не маючи ніяких підстав для девальвації, тим не менш, в Бюджетній резолюції на 2017 рік уряд заклав 27,2, тобто досить серйозну подальшу девальвацію. Як я розумію, уряд і далі буде штучно знецінювати гривню", - припустив економічний експерт.

"Для чого це робиться? Очевидно, нині діючий уряд йде протоптаною стежкою попереднього Кабміну, коли за рахунок девальвації вирішується відразу два завдання. Перше з них - наповнення державного та місцевих бюджетів за допомогою інфляційного ефекту, який настає після девальвації. Друге - задовольняються апетити наших експортерів, тобто головних фінансово-промислових груп. Для експортерів чим дорожче іноземна валюта, тим краще ", - підкреслив голова Комітету економістів України.

"Це легкий шлях для уряду і експортерів. А ось для всіх громадян України і всіх підприємств, які не є експортерами, девальвація дуже шкідлива, оскільки вона знижує купівельну спроможність населення і платоспроможність усіх підприємств, які не є експортерами, тобто всіх малих, середніх і великих (які орієнтуються на внутрішній ринок) підприємств, і, як ми розуміємо, таких підприємств переважна більшість ", - зауважив експерт.

За словами Андрія Новака, причин для девальвації взагалі немає: "Якщо шукати зв'язок між надходженням траншів МВФ і стабілізацією курсу, то, на жаль, у нас такий зв'язок чомусь не спостерігається за останні два з половиною роки: транші до нас приходили, а девальвація тривала. Тому щось прогнозувати складно".

Коли уряд має намір вийти на плановий рівень - 27,2, ми не можемо зараз сказати: чи це буде в кінці цього року, чи на початку наступного, чи в середині наступного року ", - додав він.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...