Угода на $1 млрд: General Electric та "Укрзалізниця" підписали контракт про постачання в Україну вантажних локомотивів

Виробництво локомотивів стартує на початку 2018 року у США, і перші поставки заплановані вже цієї осені.

Під час підписання рамкової угоди був присутній президент України. Фото:прес-служба "Укрзалізниці"

Компанія GE Transportation і ПАТ "Укрзалізниця" в п'ятницю в Києві уклали рамкову 15-річну угоду вартістю близько $1 млрд про партнерство в оновленні та модернізації рухомого тягового складу. Про це йдеться в релізі "Укрзалізниці" в п'ятницю, 23 лютого, передають Патріоти України.

"Його перший етап передбачає поставку в кінці 2018 року і першому кварталі 2019 року 30 вантажних дизельних локомотивів GE ТЕЗЗА з рівнем локалізації 10%", - сказано в повідомленні.

Виробництво локомотивів стартує на початку 2018 року в США, і перші поставки заплановані цієї осені.

Для поставки перших 30 тепловозів також в п'ятницю було укладено договір купівлі-продажу між GE і державним "Укрексімбанком", оцінюваний в $140 млн (з урахуванням ПДВ). Держбанк потім передасть тепловози в фінансовий лізинг "Укрзалізниці".

Глава правління "Укрексімбанку" Олександр Гриценко уточнив, що договір підписаний під гарантії Citigroup.

Рамкова угода передбачає, що з часом рівень локалізації буде доведений до 40%, обсяг поставок локомотивів GE вказаної серії Evolution до 2034 року сягне 225. В рамках реалізації угоди в Україні повинна бути також створена база для довгострокового технічного обслуговування тепловозів GE і модернізовані 75 локомотивів з нинішнього парку «Укрзалізниці».

«Це дуже важливий день дня нас, для розвитку бізнесу і транспортної інфраструктури», - підкреслив президент України Петро Порошенко, який був присутній під час підписання документів.

Він зазначив, що недофінансування «Укрзалізниці» протягом багатьох років стало стримуючим фактором розвитку української економіки.

"Дуже швидко було підготовлено контракт на суму $1 млрд. Упевнений, що це тільки перший крок. Репутація GE дуже висока: вона приходить в ті країни, де бачить перспективи розвитку. Контракт - це визнання того, що зроблено, і довіра до того, що ми хочемо зробити", - сказав глава держави.

Президент і головний виконавчий директор GE Transportation Рафаель Сантана, який підписав угоду, зазначив, що це найбільший контракт GE в Україні за всю історію.

"Угода, підписана сьогодні, розширює нашу глобальну базу клієнтів і є новим етапом стратегічного партнерства з "Укрзалізницею". Наша співпраця може служити каталізатором залучення міжнародних інвестицій та прискорення економічного зростання України", - сказав він.

В.о. глави "Укрзалізниці" Євген Кравцов зазначив, що за всю історію компанії вона придбала лише 8 нових локомотивів, і сьогодні стала "вузьким горлом" для розвитку української економіки.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...