Україна знайшла новий спосіб насолити Росії - заступник міністра економічного розвитку

Не зважаючи на заперечення та протести з боку РФ, Україна скасувала майже 13 тисяч так званих ГОСТів.

Україна скасувала майже 13 тис. ГОСТів. Ілюстрація:zn.ua

Державне підприємство "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" (ДП "УкрНДНЦ") скасувало майже 13000 ГОСТів. Це було зроблено, незважаючи на те, що Росія під час тристоронніх переговорів у Брюсселі наполягала на збереженні стандартів до 2025 року. Про це на своїй сторінці в Facebook написав заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, повідомляють Патріоти України.

"ДП" УкрНДНЦ "успішно завершило тривалу епопею зі скасуванням майже 13 тис. ГОСТів. Це важкий, але найважливіший крок, яким Україна розриває гачки з радянським минулим і рухається в бік Європи. Не дарма Росія так наполягала на їх збереженні до, принаймні, 2025 на тристоронніх переговорах у Брюсселі. Стандарти - це, умовно, технічна мова, і поки ми не вивчимо мову розвиненого світу, ми так і змушені бути частиною "радянського народу", - вважає чиновник.

За його словами, Україні потрібно було скасувати ГОСТи, тому що ці документи не відповідають сучасній системі контролю якості, яка ділиться на обов'язкову (безпека, зафіксована в техрегламенті) і добровільну (споживчі якості, зафіксовані в стандартах).

"Чи буде це проблемою для бізнесу? У переважній більшості випадків - ні. По-перше, більшість ГОСТів будуть діяти ще 2-3 роки для того, щоб бізнес встиг пристосуватися до нових умов, а органи влади вилучили посилання на їх обов'язковість з нормативних документах .

По-друге, якщо комусь дуже подобається цей стандарт, він може прийняти його використання наказом підприємства", - пояснив Нефьодов.

Далі, на його думку, потрібно розробляти і приймати міжнародні стандарти, якщо вони потрібні бізнесу. "Деякі стандарти повинні бути - і їх розробляє держава. Всі ж інші - це результат інновацій та креативу учасників ринку, вчених і підприємців.

Держава усувається з цього процесу, вся робота передається на технічні комітети і Національний орган стандартизації", - зазначив заступник міністра економрозвитку і торгівлі.

Зростання цін в Україні прискориться: Нацбанк оновив прогноз з інфляції

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:45

Темпи зростання споживчих цін в Україні впали до 3,2% р/р у березні, що суттєво нижче прогнозу НБУ. Інфляція прискориться вже найближчим часом, передають Патріоти України з посиланням на "Інфляційний звіт" Національного банку України (квітень 2024 року...

Частині українців можуть списати борги за газ: Ось що потрібно зробити

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:28

У наші нелегкі воєнні часи нерідко виникають ситуації, коли люди виїжджають за кордон чи в іншу область. Або ж залишаються вдома, але мають іншу нерухомість, яка стоять пусткою, передають Патріоти України. Виявляється в подібних випадках українці мож...