Українсько-польський газопровід з'єднає ГТС західної та східної Європи

Під час візиту Президента України до Польщі на початку грудня сторони домовилися прискорити реалізацію цього проекту.

Газопровід. Фото: відкриті джерела

ПАТ "Укртрансгаз" і польський оператор газопроводів компанія GAZ-SYSTEM підписали угоду про співпрацю (Agreement on Rules of Cooperation) в справі будівництва газопроводу-інтерконнектора між обома країнами. Про це йдеться в офіційному повідомленні польської компанії, передають Патріоти України.

"Угода включає в себе співпрацю компаній у сфері здійснення подальшої роботи в сфері проектування та будівництва газопроводу", - йдеться в повідомленні. Проектом передбачається будівництво газопроводу, який з'єднає газовий хаб "Германовіце" (Польща) з підземним сховищем газу "Більче Волиця" (Україна).

Проектом передбачається збільшення максимальної пропускної спроможності між країнами до 5 млрд куб. м вже з 2020 року, після завершення будівництва газотранспортної системи Польщі.

У документі підкреслюється, що газове сполучення між Україною і Польщею є важливим в контексті можливості транспортування газу по так званим "Північним вратам" (норвезький коридор і термінал LNG в м. Свіноуйсце) з використанням польської газотранспортної системи країн Центрально-Східної Європи. Сполучення між Україною і Польщею буде елементом газового коридору "Північ-південь" і це дозволить з'єднати газові ринки країн західної та східної Європи.

Підписана угода дає можливість співпраці ПАТ "Укртрансгаз" і GAZ-SYSTEM з проектування і в залежності від подальших рішень - реалізації проекту будівництва газопроводу. Угода передбачає проведення процедури Open Season, що має на меті перевірку комерційного і бізнес-обгрунтування доцільності створення газопроводу. Кінцеве рішення про реалізацію проекту буде прийнято на основі оцінки результатів процедури Open Season.

Як відзначають в GAZ-SYSTEM, Україна і Польща намагаються, щоб проект реалізовувався за підтримки міжнародних партнерів. Зокрема, 14 жовтня проект інтерконнектора отримав від Енергетичного союзу статус проекту спільного інтересу (Project of Mutual Interest, PMI). Під час візиту Президента України до Польщі на початку грудня сторони домовилися прискорити реалізацію цього проекту.

"ПриватБанк" блокує картки: Названо причину, через яку обмежать рахунок будь-кого

субота, 4 травень 2024, 10:28

Клієнтка ПриватБанку поскаржилась на блокування свого рахунку в банку. За її словами, блокування відбувалось після того, як людина, яка робила їй переказ, поскаржилась на шахрайські дії, передають Патріоти України. Про це клієнтка банку написала в спе...

Найгірший результат в історії Росії: Путін знову збрехав росіянам - "Газпром" показав величезні збитки

субота, 4 травень 2024, 7:50

Російський газовий гігант "Газпром" показав чистий збиток у 629 млрд рублів (6,8 млрд доларів) за підсумками 2023 року. Це не лише перший збиток компанії з післядефолтного 1999 року, а й найгірший її результат в історії. За півроку до цього ватажок Кр...