Усе залежить від типу лічильника: Шпаргалка на випадок, якщо абонплату за газ не скасують

Для сімей, у яких стоять лічильники мінімального типорозміру G1,6, зростання буде менш відчутним — приблизно утричі.

Абонплата за газ залежатиме від типу лічильника. Фото: Рівнегаз.

Минулого тижня НКРЕКП вирішила ввести новий платіж для населення — абонентську плату за підключення до системи газопостачання. Відповідно до рішення Комісії, з 1 квітня для населення і промислових споживачів планувалося ввести нову систему оплати за використаний газ. Планувалося, тому що 4 квітня НКРЕ все ж таки вирішила призупинити дію абонплати за газ через великий суспільний резонанc, передають Патріоти України із посиланням на Економічну правду.

Передбачалося, що українці отримуватимуть окремий платіж за паливо як товар і окремий — за витрати на його доставку і розподіл серед споживачів. Виділений з ціни газу платіж за його доставку є фактично абонплатою за підключення до системи газопостачання.

Плату з 1 квітня повинні були платити споживачі щомісяця, незалежно від фактичного обсягу споживання. У НКРЕКП заявили, що завдяки цьому рішенню ціна на газ для споживачів знизиться на 13%. Але чиновники недоговорювали: так, ціна газу як товару знижувалася на вартість транспортування — на 13%, проте ніхто не пояснював, що з квітня 2017 року споживачі газу ще починають додатково платити абонентську плату операторам газорозподільних мереж.

ЕП разом з ГО "Опора" вирішила продемонструвати, якою може бути ваша абонплата за газ, залежно від типу лічильника.

Якою може бути плата за транспортування газу

 *Для того, аби перевірити обсяг абонплати, який стосується кожного конкретного споживача, оберіть вашу область . Далі оберіть тип лічильника, він вказується на корпусі засобу обліку (G 1.6/G2.5/ G4 /G6). Якщо споживач не має лічильника на газ – потрібно дивитися показники абонплати для лічильника G2.5.

РОЗРАХУНКИ ОЛЕКСІЯ ХАБАТЮКА.

Для сімей, у яких стоять лічильники мінімального типорозміру G1,6, зростання буде менш відчутним — приблизно утричі. З 4,47 млн споживачів, які використовують газ тільки для приготування їжі, лічильники встановили тільки 1,19 млн споживачів. Ця група споживає лише 6% від всього газу, що витрачається населенням, але становить 34% від загальної кількості побутових споживачів.

У таких випадках абоненту виставляють рахунок згідно з нормами споживання. Для цієї категорії споживачів рахунок за транспортування виросте відчутніше інших — приблизно в сім разів. Лічильники G4 та G6 використовуються при великих обсягах використання газу, наприклад, для опалення. І тут не все так просто. В залежності від конкретного типу лічильника та кількості споживання газу, ціна може або також зрости (у 2-4 рази при обсягах до 800 куб м на рік) або не змінюватися чи опускатися.

Точні цифри, залежно від обсягу споживання, вказані нижче.

 DELO.UA. РОЗРАХУНКИ ОЛЕКСІЯ ХАБАТЮКА

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...