В Інтернет-асоціації України переконують, що санкції зроблять дорожчим доступ до мережі

В "Укртелекомі" поспішили запевнити, що не мають наміру підвищувати тарифи у зв'язку з виконанням вимог про заборону надання послуг доступу до російських сайтів, що потрапили під санкції.

В Україні заблокують російські соцмережі та ряд інших сайтів. Фото: Українські Новини.

В Інтернет-асоціації України заявляють, що блокування російських інтернет-ресурсів в Україні може призвести до зростання тарифів та зменшення швидкості мережі. Про це повідомляє "Радіо Свобода" із посиланням на представника ІнАУ Максима Тульєва, передають Патріоти України.

За його словами, на сьогодні в Україні свої послуги надають близько 6 тисяч інтернет-провайдерів та операторів, які витратять близько 1 млрд доларів на встановлення обладнання для блокування заборонених російських сайтів. Ці роботи триватимуть щонайменше рік.

За його словами, ці витрати закладуть у вартість тарифних планів. Зокрема, в Росії, каже Тульєв, після таких нововведень послуги операторів зросли вдвічі.

В Інтернет-асоціації також зазначають, що через встановлення більш складних маршрутизаторів та систем аналізу трафіка, необхідних для блокування певних веб-ресурсів, може зменшитися швидкість мережі. Зараз за швидкістю інтернету Україна займає 8-ме місце у світі.

У той же час директор із корпоративних комунікацій "Укртелекому" Михайло Шуранов висловив сумнів, що в умовах високої конкуренції комусь вдасться підвищити ціни на інтернет. У коментарі українським виданням він сказав, що вартість послуги широкосмужного доступу в інтернет у великих містах формується в умовах гострої цінової конкуренції, адже якщо в одному парадному є вибір із 5 операторів - навряд чи можна говорити про ефективне підвищення цін на послуги.

За словами Шуранова, сам "Укртелеком" не має наміру підвищувати тарифи у зв'язку з виконанням вимог про заборону надання послуг доступу до російських сайтів, що потрапили під санкції.

Нагадаємо, Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про санкції проти 1228 фіз- і 468 юросіб.

Зокрема, під санкції потрапили Яндекс, Вконтакте та Одноклассники. Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Патріоти України також повідомляли коментар фахівців щодо заборони в Україні програми 1С.

Інтернет-провайдери кажуть, що не знають, як технічно виконати рішення РНБО та Указ Президента.

В той же час українські провайдери "Київстар", "Ланет" і "Добробут" заблокували доступ до російських соцмереж "ВКонтакте" і "Однокласники", а також інших сайтів, які потрапили під дію санкцій.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...