В очікуванні нового бюджету: Експерт пояснив, чому "просідає" гривня і коли чекати чергового траншу МВФ

​Для нового Кабміну інтереси громадян і більшості підприємств не є пріоритетом, вважає Андрій Новак.

Ілюстрація:vgolos.com.ua

Українська економіка має всі можливості не тільки для стабільної гривні, але і для її зміцнення. Однак Кабмін заклав у Бюджетній резолюції значне розширення девальвації, що призвело до відстрочення виділення Києву чергового траншу від МВФ і просідання нашої національної валюти. Про це голова Комітету економістів України Андрій Новак розповів в інтерв'ю Главреду, передають Патріоти України.

"Відкладання Міжнародним валютним фондом рішення про надання Україні чергового траншу я пояснюю тільки тим, що Фонду необхідно зрозуміти, чи змінить економічну політику новий уряд, який відносно недавно було створено після економічної кризи. Єдиний системний документ нового уряду, який ми побачили, - це Бюджетна резолюція на 2017 рік", - говорить економічний експерт.

"Вона дуже "бідненька": всього кілька загальних макропоказників і кілька прогнозів. Проте вже за цими показниками зрозуміло, що новий уряд буде працювати за тими ж принципами, що і попередній. А саме - в новій Бюджетній резолюції уряд подав прогнозний курс гривні на 2017 рік на рівні 27,2 грн/дол. Хоча на момент, коли уряд подавав цей документ - два місяці тому, курс на ринку був 24,6", - нагадав економіст.

Він зазначив, що в Україні вже рік немає ніяких економічних підстав для девальвації гривні, тому що три основні чинники, що формують курс будь-якої грошової одиниці (в тому числі гривні), позитивні протягом року: "Перший з них - експортно-імпортний баланс. За підсумками першого півріччя поточного року - плюс більш ніж мільярд доларів з торгівлі.

Другий - платіжний баланс, який, крім торгівлі, враховує ще й прямі фінансові потоки, приплив і відтік валюти. Платіжний баланс у нас теж в плюсі - майже мільярд доларів.

Третій - державний борг. Оскільки Україна завдяки нашим західним партнерам в минулому році добилася реструктуризації зі списанням 20% державного боргу, держборг також не тисне на курс гривні".

"Тобто, у нас зараз всі можливості не тільки для стабільної гривні, але і для її зміцнення, -говорить голова Комітету економістів. - Однак уряд заклав в Бюджетній резолюції продовження девальвації, причому досить істотне. Це означає, що новий уряд буде йти тим самим шляхом, що й попередній, і буде за рахунок девальвації вирішувати два завдання. Перше з них - наповнення державного та місцевого бюджетів за допомогою інфляційного ефекту, який йде слідом за девальвацією. Друге - задоволення апетитів експортно-орієнтованих фінансово-промислових груп".

"Це - найлегший шлях для уряду і експортерів. А для всіх громадян України і переважної більшості українських підприємств, які не є експортерами, девальвація дуже шкідлива, адже вона знижує платоспроможність як населення, так і підприємств. Очевидно, для нового уряду інтереси громадян і більшості підприємств, на жаль, не є пріоритетом", - нарікає економіст.

"Думаю, фахівці МВФ побачили цю Бюджетну резолюцію (коли вона подавалася, місія Фонду як приїхала, так і поїхала), а тепер чекатимуть конкретний головний фінансовий документ України - проект бюджету на 2017 рік. Чим швидше уряд його подасть, тим швидше буде розглядатися українське питання в МВФ.

Фонду необхідно побачити структуру державного бюджету, структуру дохідної та видаткової частин, дефіцит бюджету. Вони хочуть оцінити реалістичність бюджету, побачити, на що розраховує український уряд. Тому я думаю, поки уряд не подасть проект бюджету, траншу не буде" , - резюмував Андрій Новак.

Українцям перерахували пенсії: Ось кому заплатять на тисячі гривень більше

субота, 27 липень 2024, 13:30

Середня пенсія в Україні зросла за останні три місяці приблизно на 73 грн, до 5816 грн. У січні 2024-го українці в середньому отримували 5385 грн. Якщо ж рахувати зміну розміру пенсії за весь час повномасштабної війни, то виплати зросли з 3991 до 5816 ...

Варто знати! Українців через суди змушують заплатити податки за свої старі квартири та будинки - скільки та в якому випадку треба платити

субота, 27 липень 2024, 11:30

В Україні все ще триває термін сплати податків на квартири та будинки (за умови, якщо площа перевищує "норму"). При тому Державна податкова служба продовжує через суди отримувати з боржників податки, які вони не сплатили ще з минулих років, передають П...