В Україні стрімко ростуть тарифи на електроенерію: Експерти пояснили, який "удар" чекає на українців далі

З нового року тарифи на електроенергію для українців підняли на 10%, але попереду чергове подорожчання.

Ілюстрація: rbc.ua

З 1 січня в Україні майже на 10% підвищили вартість електроенергії для оптових споживачів, повідомляють Патріоти України з посиланням на Realist.

У результаті витрати університетів, лікарень, шкіл виростуть на мільйони гривень. Вартість вугілля Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), підвищила на $16,4 за тонну - до $82,4. При цьому в новому тарифі Нацкомісія на 28,5% збільшила ставку фрахту (транспортування вугілля морем). Фактично розрахунки здійснюються за формулою "Роттердам+", хоча вугілля з Роттердама Україна не імпортує.

У Національній комісії пояснюють: вартість електроенергії необхідно було підвищити з трьох основних причин. По-перше, зріс індекс API2 на 36%. Для розуміння: цей індекс визначає ціни на умовах C&F ARA (гавані Амстердама, Роттердама і Антверпена). По-друге, девальвувала на 4,8% гривня. По-третє, зросла інфляція для виробників.

Така методика перерахунку призведе до подорожчання електроенергії в цьому році на 25%, підрахували в Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг. У 2018 році в Україні планують використати близько 25 млн тонн вугілля. Якщо кожна тонна подорожчає на $ 16,4, то в сумі за рахунок зростання тарифу можна додатково заробити понад 10,6 млрд грн.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...