Від завтра Росію очікує фінансова безодня: Московські аналітики попереджають про катастрофу рубля

Десятки мільярдів доларів витрачених на літню "стабільність" згоріли в передвиборчих перегонах. Тепер російську валюту російська влада не рятуватиме.

Ілюстрація:aktiv.com.ua

Курс рубля в Росії після виборів викликає сумніви, що пов'язані в першу чергу з його підтримкою офіційними структурами РФ, вважають аналітики. В першу чергу через те, що витрати на покриття дефіциту бюджету Росії (на сьогодні це більше 3%) забезпечуються друкарським верстатом. У той же час йде суперечливий процес на ринку. З одного боку знижується резервна ставка на фоні друку грошей, з іншого боку йде повсюдне падіння ВВП Росії, яке під кінець року досягне 1,5%. Про це пише Утро, передають Патріоти України.

Сумарно ці фактори можуть привезти до того, що курс долара в Росії після виборів 2016 року злетить до 85-100 рублів за долар США. Корекцію курсу рубля прогнозує і аналітик "Алор Брокер" Олексій Антонов. Він вважає, що до кінця року курс долара може злетіти до 70-75 рублів. Цьому сприятимуть як внутрішні, так і зовнішні чинники.

До внутрішніх факторів він відносить поступове зниження ключової процентної ставки Банку Росії, триваючу стагнацію ВВП РФ, виснаження фінансових резервів і непереборний дефіцит бюджету. "Навряд чи влада зможе впоратися з такою складною економічною ситуацією, не залазячи в кишеню бізнесу і населення, тому швидше за все податкове навантаження після виборів в Держдуму буде так чи інакше підвищуватися", - вважає він, пише видання.

Серед зовнішніх чинників тиску на курс російської валюти експерти виділяють очікуване підвищення ставки Федеральної резервної системи (ФРС) США, що призведе до зміцнення долара і падіння нафтових котирувань, а також зустріч представників країн ОПЕК в кінці вересня, на якій буде обговорюватися можливість зниження нафтовидобутку.

"Є всі підстави вважати, що результати виборів до Держдуми ніяк не вплинуть на курс рубля. Сама по собі ця подія не є якимось серйозним драйвером, здатним викликати рух котирувань. Куди більше на рубль впливають новини про нафту, вартість долара США і інші макроекономічні події", - заявив регіональний директор eToro в Росії і СНД Пауло Салас. "Щоб гравці почали активно спекулювати рублем, результати голосування повинні кардинально відрізнятися від прогнозів, що вкрай малоймовірно", -додав він.

Другим фактором в падінні рубля і зростання курсу долара можуть стати нові санкції проти економіки Росії, які вже вступили в дію. Вони призводять з кожним місяцем до все складніших структурних проблем в економіці Росії.

Окремо слід сказати про непомірні витрати на утримання окупованого Криму і Донбасу, що становить не менше 5 млрд. доларів на рік. Це також є важким тягарем для економіки і громадян Росії. Що ж стосується нафтового фактора, то аналітики вважають, що плавний тренд щодо зниження вартості нафти продовжиться до кінця року, опустивши Brent на рівень 40 доларів за барель.

Ніж у спину росіянам: Туреччина готує багатомільярдну угоду з компанією зі США

неділя, 28 квітень 2024, 19:05

Туреччина веде переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil для укладення багатомільярдної угоди з купівлі скрапленого природного газу. Анкара прагне обмежити свою залежність від російських енергоносіїв, зазначають Патріоти України. Мін...

Скандал набирає обертів: Італія викликала посла Росії на килим через привласнення бізнесу

неділя, 28 квітень 2024, 11:52

Міністерство закордонних справ Італії викликало посла Росії у Римі після того, як Москва передала дочірню компанії італійської групи Ariston Thermo Group державному енергетичному гіганту "Газпром". Про це повідомив міністр закордонних справ Італії Анто...