Втрати газа в Україні складають близько 60%

З 18,6 мільярда кубометрів газу, що поставляється на потреби житлово-комунальних господарств, 2,4 губляться в системі теплопостачання і ще 9 – безпосередньо в будинках.

Газ. Фото: Hyser

Для повноцінного опалення будинків українцям повністю вистачить на вісім мільярдів кубометрів газу в рік. Проте із-за неякісної теплосистеми його втрачається близько 60%. Таку думку в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» (кожен будній день 13:00-15:00 і 19:00-21:00 на телеканалі ZIK) висловив віце-прем'єр-міністр України, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, повідомляють Патріоти України з посиланням на Укрінформ.

З 18,6 мільярда кубометрів газу, що поставляється на потреби житлово-комунальних господарств, 2,4 губляться в системі теплопостачання і ще 9 – безпосередньо в будинках. Тоді як за призначенням – на опалення квартир –доходить лише 7,2 мільярда кубометрів. Тобто в цілому українці втрачають понад 60% газу, вартість якого все одно оплачують.

«Для ефективного проведення опалення в житловому секторі та щоб досягти комфортної 20-градусної температури, досить вісім мільярдів кубів газу. Однак, якщо подивитися на Польщу, Австрію чи Німеччину, щоб досягти такого ефекту, вони здійснювали відповідні капіталовкладення протягом семи або навіть п'ятнадцяти років», – розповів Зубко.

Зокрема, Німеччина затратила десять років, щоб привести до енергоефективності будівлі, які були побудовані в колишній НДР. Польща проходила цей шлях вісім років. Тому Україні також час рухатися в заданому напрямку.

«Ми вже маємо достатньо багато проектів по всій країні, з допомогою яких вдалося зменшити споживання газу на 75 відсотків. Це все – за рахунок термосанації будинків», – підкреслив міністр.

Дивлячись на результати в тих регіонах, де впроваджуються енергоефективні заходи – Львів, Луцьк, Суми, Рівне, Дніпро, Одеса – можна зробити висновок, що всі ці проекти ведуть до зменшення газових витрат.

«Сьогодні існує програма компенсації на «теплі» кредити в розмірі 40%. До того ж державні програми дофинансируют і муніципальні. Наприклад, Львів ще й компенсує відсотки за кредитами», – зазначив Зубко.

Крім того, важливо, що в цій програмі працюють три державні банки, що мають досить відділень по всій Україні. Тому людина, яка хоче утеплити свою квартиру заміною радіаторів, вікон або дверей, звертається до цих установ, укладає договір, фінансує витрати і отримує компенсацію.

Українці можуть "вибити" пенсію, яку їм не видали: Юрист порадив, як треба діяти

вівторок, 19 березень 2024, 8:46

Незважаючи на періодичні підвищення пенсій, їх сума не завжди встигає за ростом інфляції, тому для багатьох людей, які вийшли на заслужений відпочинок, кожна сотня-друга гривень має важливе значення, передають Патріоти України. Що вже говорити про ситу...

У перемогу України вірять, це видно по ринку землі: Як змінилася ситуація з вартістю і хто може купувати землю

вівторок, 19 березень 2024, 8:30

В Україні дорожчає земля. Навіть повномасштабна війна не змогла зупинити попит на ділянки сільськогосподарського призначення, передають Патріоти України. З 1 січня 2024-го правила продажу землі змінили. Ліміт на покупця збільшили зі 100 га до 10 тис. г...