"З банківської системи вийшло $17 млрд через недовіру до уряду і Нацбанку. Якщо нам не дадуть черговий транш, почнеться ломка, як у п'яниці" - економіст

За словами Олександра Сугоняко, на сьогоднішній день ні економіка, ні банківський сектор України нормально не функціонують.

Олександр Сугоняко. Фото:antikor.com.ua

Оскільки в Україні не вкладають гроші в розвиток виробництва і робочі місця, економіка може триматися тільки за рахунок західної допомоги. Про це заявив в коментарі виданню Гордон економіст, голова Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, інформують Патріоти України.

"Зараз стабільність забезпечується тим, що ми беремо в борг у Міжнародного валютного фонду. Тим часом з банківської системи вийшло $17 млрд через недовіру до уряду і Нацбанку. Якщо нам не дадуть черговий транш, почнеться ломка, як у п'яниці. Ми залежимо від того, дадуть чи не дадуть гроші ззовні. А не від того, випустимо ми в Україні (використовуючи ресурси і наших розумних людей) продукт, який принесе додаткову вартість. Це перевернута свідомість, як у п'яниці", - зазначив співрозмовник.

За його словами, на сьогоднішній день ні економіка, ні банківський сектор України нормально не функціонують.

"Ситуація в банківській сфері гірше не буває. Банки не можуть виконувати своє призначення: абсорбувати вільні кошти населення і підприємств і надавати гроші тим, кому вони потрібні. Ця трансформаційна функція не працює. З цієї точки зору, ми можемо говорити про стабільність. На кладовищі теж стабільно", - сказав Сугоняко.

Він підкреслив, що якщо не буде вжито заходів щодо стимулювання розвитку економіки, на Україну чекають складні часи.

"Фінанси - це виражений в грошах результат господарської діяльності людей, які працюють в економіці. Українська економіка падає. Уже сьогодні вона має 53% від рівня 1990 року по ВВП. За статистикою один мільйон людей виїхали на роботу до Польщі. Тобто завдяки діяльності уряду, і в тому числі глави Нацбанку пані Гонтарєвої, мільйон людей втратили свої робочі місця.

73 тис. працівників тільки банківської сфери виявилися безробітними - це точно її заслуга. Нацбанк кредитує дефіцит бюджету, а не українську економіку, і, кажуть, ще два роки не кредитуватимуть. Замість того щоб створювати робочі місця, вони їх скорочують.

І, напевно, коли нікого в Україні взагалі не залишиться, Гонтарєва скаже, що наступила повна стабільність", - підкреслив експерт.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...