З чолобитною до люб'язної Хунтобандерії: "Газпром" просить Україну збільшити транзит газу на 20%

Раптове збільшення заявки пов’язане із зупинкою на ремонт трубопроводу OPAL, який з’єднує газогін Північний потік із газотранспортними системами Європи

"Газпром" подав нову заявку на транспортування газу в Європу. Фото: zn.ua

ВАТ "Газпром" надіслало збільшену на 20% заявку на транспортування газу в Європу. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "Нафтогаз України".

"Сьогодні, 5 вересня, ПАТ «Газпром» надіслало збільшену на 20% заявку на транспортування газу в Європу. Заявлений обсяг транзиту становить 282 млн куб. м на добу. Рівень збільшення заявки в декілька разів перевищує передбачений контрактом НАК «Нафтогаз України» з російською компанією. Незважаючи на це, Україна виконає цю заявку в повному обсязі.

За доступною Нафтогазу інформацією, раптове збільшення заявки пов’язане із зупинкою на ремонт трубопроводу OPAL, який з’єднує газогін Північний потік із газотранспортними системами Німеччини та країн Центральної Європи.

Нафтогаз звертає увагу на те, що на пункті з’єднання газотранспортних систем Писарівка, другому за обсягами надходження газу з РФ, тиск складає 67,4 атм, що на 2,6 атм нижче за контрактний рівень. При цьому Газпром забезпечив контрактний рівень тиску на пункті з’єднання Суджа.

В 2014 році Газпром в односторонньому порядку відмовився від послуг балансування Укртрансгазу, які регулювали відносини сторін у подібних випадках. Виконання сьогоднішньої заявки є доброю волею української сторони, як сумлінного транзитера газу та надійного партнера ЄС.

За січень – серпень поточного року через газотранспортну систему України для європейських споживачів надійшло 50,2 млрд куб. м природного газу, що на 19% більше, ніж торік. Український Прямий потік залишається найбільш надійним та затребуваним маршрутом транспортування російського газу в європейському напрямку", - йдеться у повідомленні.

Нещодавно державна компанія "Укртрансгаз" заявила, що російський газовий монополіст компанія "Газпром" кілька тижнів постачає газ для транзиту до ЄС з недотриманням контрактного тиску на кордоні з Україною. Зокрема, за даними "Укртрансгазу", добовий режим транспортування газу для європейських споживачів становить 187 млн кубів, при цьому тиск на прикордонних ГВС Суджа і Писарівка (розміщені на території РФ), якими транзитний газ надходить в українську газотранспортну систему, є нижчим за контрактні.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...