За допомогою "зеленого змія": Горе-стратеги Мінекономрозвитку сподіваються викачати ще більше грошей з кишень українців

Необхідність підвищення цін на алкоголь, за словами чиновників міністерства, зумовлена тим, що з січня цього року подорожчав спирт на 45 грн за декалітр.

Ілюстрація:report.if.ua

Вартість алкоголю найближчим часом може зрости. Відповідну постанову підготували минулого тижня в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі. Там пропонують збільшити оптові ціни на горілку, коньяк і вина. А на ром, віскі та джин — знизити. На скільки саме пропонують змінити вартість алкоголю, не уточнюють. Про це пише znaj.ua, передають Патріоти України.

Необхідність підвищення цін, за словами чиновників, зумовлена тим, що з січня цього року подорожчав спирт на 45 грн за декалітр. Зараз його продають за 285 грн, а до 2016 року він коштував 240 грн. Також у пояснювальній записці до постанови наголошують, що зросли й інші витрати виробників алкоголю. Зокрема подорожчала вода та енергоносії.

"Подорожчання горілки вигідне чиновникам і бізнесменам, що виробляють алкоголь. За останні кілька років горілка в пляшках суттєво подорожчала. Тому більшість кафе й барів у селах і містах замовляють контрабандну горілку в п'ятилітрових пластикових пляшках. Вона коштує вдвічі дешевше — 50 гривень за літр. Відповідно, горілчані підприємства не доотримують великих сум. Аби компенсувати збитки, вони вирішили підняти ціну на свою продукцію", - говорить порталу "Знай" економіст Владислав Загородній.

Пляшкову горілку, коньяк і вино купують переважно поштучно на сімейні свята. Попит на алкоголь суттєво не падатиме й після підвищення цін.

"Тобто фактично покупці роздрібної продукції розплачуватимуться за збитки великих корпорацій і за поширення контрабандної продукції в барах", - пояснює фахівець.

На його думку, реальних підстав для подорожчання алкоголю немає.

"Мені дивно, чому український спирт постійно дорожчає. Так, енергоносії справді піднялися в ціні. Але ж спирт роблять із усіх українських продуктів. Їхня вартість за останні роки практично не підвищилася. Працівники спиртових підприємств теж не стали отримувати вищу зарплату.

Думаю, ростом цін на спирт має зайнятися Антимонопольний комітет. А, взагалі, підвищувати ціну на алкоголь — це найпростіше. Влада б мала визнати, що не контролює ситуацію на цьому ринку й боротися з контрабандою через профільні відомства", - пояснює він.

Після подорожчання алкоголю, його в Україні не стануть менше вживати, вважають у консалтинговій компанії ААА. Збільшиться споживання самогону та продукції сумнівного походження. Через це зросте кількість отруєнь неякісним спертним.

"Тобто українці питимуть, як і раніше, але до бюджету від продажу алкоголю надходитиме все менше й менше податків", - каже Владислав Загородній.

Перевагою подорожчання алкоголю стане те, що його менше купуватимуть підлітки. Слід нагадати, що зараз мінімальна ціна півлітрової пляшки горілки - 55 грн, вина — 27 грн.

Війна не завада? В Україні побільшало офіційних мільйонерів

середа, 1 травень 2024, 18:30

В Україні завершилася кампанія декларування доходів громадян за 2023 рік – згідно з її результатами, кількість офіційних мільйонерів збільшилась на 1,2 тис. і становить 10,7 тис. осіб. Про це у себе в Telegram повідомив голова парламентського комітету ...

Виплати українським біженцям у Польщі можуть скасувати: Чого очікувати далі

середа, 1 травень 2024, 16:30

Уряд Польщі ухвалив проєкт змін до закону про допомогу українським біженцям, зокрема прив’язування соціальних виплат до навчання українських дітей у польських школах. Цей законопроєкт також передбачає законність перебування громадян України, яким присв...