Забудьте про $35, найдешевша нафта вже по $20, - Bloomberg

Світовий ринок "чорного золота" лихоманить в очікуванні рекордного зниження цін за останнє десятиліття.

Ілюстрація:fdlx.com

Нафта впала менше 35 доларів за барель у Нью-Йорку. Але деякі виробники вже живуть в реальності з набагато нижчими цінами. Про це пише Анжеліна Раскуе у статті "Забудьте про $ 35, найдешевша нафта вже близька до $ 20", опублікованій на сайті Bloomberg.com, передають Патріоти України з посиланням на УНІАН.

Суміш мексиканської нафти вже оцінюється в менш ніж $ 28, а це 11-річний мінімум, згідно з даними, зібраними Bloomberg. Ірак пропонує величезний вибір нафти покупцям в Азії приблизно по $ 25. У західній частині Канади, ціни деяких виробників складають менше $ 22 за барель.

"Більше однієї третини світового видобутку нафти не рентабельно при таких цінах", - сказав по електронній пошті Ехсан Уль-Хак, старший консультант KBC Advanced Technologies Plc. "У канадських виробників нафти можуть виникнути труднощі з тим, щоб покрити експлуатаційні витрати".

Ціна деяких сортів нафти по всьому світу вже впала нижче $ 30 за барель, найнижчого рівня за більш, ніж десятиліття.

Нафта впала до рівнів, які востаннє були під час глобальної фінансової кризи в 2009 році, що сталася на тлі глобального надлишку пропозиції. Ціни на еталони West Texas Intermediate і Brent зберігаються на рівні $ 30, вони представляють собою категорію нафти - легкої і з низьким вмістом сірки, - яка більш високо цінується, тому що її легше переробляти. Деякі виробники густішої, чорної нафти з більш високим вмістом сірки зазнали ще більших збитків і живуть з цінами в $ 20.

Суміш мексиканської нафти втратила 73 відсотки вартості протягом 18 місяців до $ 27.74 11 грудня свого найнижчого рівня з 2004 року, за даними, зібраними Bloomberg. Венесуелі доводиться справлятися з подібними мінімумами.

Сорт Western Canada Select, важкий і сірчистий, різко впав на 75 відсотків до $ 21.82, найнижчий рівень за сім років. Як показують дані, інші різновиди, включаючи Oriente Еквадору, Arab Heavy Саудівської Аравії і Basrah Heavy Іраку торгувалися нижче $ 30.

Нафта таких сортів продається дешевше, ніж легкі сорти, тому що для її обробки "переробники повинні інвестувати в модернізацію об'єктів, таких як коксохімічні заводи, які коштують дуже дорого", - сказав уль-Хак, експерт КВС.

У той час, як міжнародні еталони Brent і WTI впали до найнижчого рівня за останні сім років, ціна на мексиканську суміш вже на найнижчому рівні більш, ніж за десять років.

"У більшості країн світу, багато виробників насправді не отримують ні цін Brent, ні цін WTI", - сказав по телефону Торбьорн К'юс, аналітик DNB (Осло). "Це дійсно драматична ситуація, з якою багато виробників не зможуть довго справлятися".

Уряд Мексики ізолював себе від спаду цін на нафту після того, як йому вдалося застрахувати 212 млн барелів, запланованих для експорту на 2016 рік. Уряд використав опціонні контракти, щоб забезпечити середню ціну $ 49 за барель. Страхування нафти в 2015 році принесло державі бонус в $ 6,3 млрд.

Не всі нафтовидобувні країни так само добре захищені. Державний бюджет Венесуели, члена ОПЕК, наступного року передбачає ціну в $ 40, у той час як її власна нафта торгується трохи вище $ 30. Доларові резерви країни впали на 32 відсотки цього року до $ 14,6 млрд.

За іронією долі, у тих, хто продає нафту за найнижчими цінами, зараз ще більше стимулів продовжувати видобуток. Але це, швидше за все, посилить надлишок, який і впливає на ціни.

"Багато виробників, можливо, захочуть продати якомога більше нафти за поточними цінами", а не чекати ще більшого зниження в найближчі тижні ", - сказав по електронній пошті Абхішек Дешпанде, аналітик Natixis SA.

Крах все ближче: Росія платить рекордні 25% бюджету за параною Путіна, - розвідка США

п’ятниця, 3 травень 2024, 9:57

"Параноїдальний страх" російського диктатора Володимира Путіна перед нібито спробами Заходу "обмежити владу Росії" призвів до витрат приблизно 25% державного бюджету РФ на мілітаризацію, заявила директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс, передаю...

Пів мільйона гривень за газову плиту! Стало відомо, кому з українців загрожує "космічний" штраф

п’ятниця, 3 травень 2024, 9:50

Українцям, що встановили газові плити та колонки, загрожують штрафи до 500 тисяч гривень. Це станеться у разі виявлення порушень під час обліку та використання природного газу, передають Патріоти України. Лише у Дніпропетровській області (включно з мі...