Загальне обурення та стурбованість: Як на Заході відреагували на скандал між "Нафтогазом" та "Газпромом"

Заяви російського газового монополіста про розірвання контрактів з українською компанією на постачання та транзит газу роздратували більшість країн ЄС.

Ілюстрація:УНІАН

Уряд Німеччини сильно стурбований заявою російського монополіста "Газпром" про намір розірвати контракти з НАК "Нафтогаз" на поставку і транзит блакитного палива. Про це з посиланням на слова офіційного представника уряду Штефана Зейберта пише Bloomberg, передають Патріоти України.

За словами чиновника, роздратування від планованого "Газпромом" саботажу відчуває не тільки Німеччина, але і багато інших держав ЄС. При цьому він переконаний, що в інтересах всіх сторін конфлікту забезпечити безперебійні та гарантовані поставки газу. Зацікавлена в цьому і Німеччина.

Незадовго до цього, в ніч на суботу, 3 березня, своє обурення діями російського газового монополіста висловив і Держдепартамент США. Там заявили, що використовувати газ як політичну зброю неприпустимо. А Росія зобов'язана довести, що може бути надійним постачальником палива.

До цього свою стурбованість конфліктом, який зародився на грунті рішення Стокгольмського арбітражу, висловила і Єврокомісія. Правда, безпосередньо засуджувати заяви "Газпрому" тут не стали, залишивши своє обурення за дужками. Зате запропонували свою допомогу в якості переговорника між двома країнами.

Як відомо, вранці 5 березня комерційний директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко заявив про намір вимагати від "Газпрому" компенсувати переплату, на яку була змушена піти Україна, екстрено закуповуючи дорогий газ у Польщі.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...