Закрутити гайки Кремлю: У США підготувалися до "фінансового знищення" російських державних банків

В одному з положень американського законопроекту щодо розширення санкційних обмежень пропонується заборонити всі операції з усім майном або частками в майні однієї або декількох російських фінансових організацій.

Ілюстрація:Українські Новини

Разом з санкціями проти російського держборгу, які обіцяють Росії втечу іноземних інвесторів і обвал рубля, американські сенатори підготували потужний удар по російській банківській системі. Практично не помічене положення в проекті закону про розширення санкційного режиму передбачає нові жорсткі обмеження щодо найбільших держбанків РФ, інформують Патріоти України.

Саме воно може обернутися для російської економіки більш відчутною шкодою, ніж заклик обмежити вкладення в держоблігації, який стривожив інвесторів, попереджає Barclays.

"Найбільш різкий варіант санкцій відносно транзакцій з російськими банками, в рамках якого під санкції підпали б всі держбанки, мав би суттєві наслідки для всієї російської економіки, що могло б бути навіть більш болючим, ніж заходи щодо суверенного боргу", - говорить економіст Barclays Capital у Лондоні Ліза Єрмоленко.

Як повідомляє Bloomberg, в одному з положень американського законопроекту пропонується «заборонити всі операції з усім майном або частками в майні однієї або декількох російських фінансових організацій».

Серед них названі Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк і Россельхозбанк, що займають перші чотири місця за розміром активів в банківській системі РФ. Ті ж санкції пропонується поширити на Промсвязьбанк, націоналізований в грудні минулого року і перетворений в банк для обслуговування державного оборонного замовлення.

У списку також фігурує Банк Москви, який був об'єднаний з ВТБ в 2016 році, і Зовнішекономбанк - держкорпорація розвитку, за допомогою якої Кремль розраховує фінансувати нові мегабудівництва, включені в травневий указ Володимира Путіна про прискорення економіки.

«На даний момент ці пропозиції носять дуже широкий характер і, швидше за все, повинні бути уточнені, враховуючи потенційні наслідки», - міркує Єрмоленко. Проте «документ явно свідчить про твердий намір піти далі, ніж раніше, щоб завдати шкоди Росії», додає вона.

Мета проекту полягає в тому, щоб «вводити нищівні санкції та інші заходи щодо путінської Росії, поки той не припинить втручатися в електоральний процес США», не зупинить кібератаки і не відмовиться від участі РФ у справах України, заявив республіканець від Південної Кароліни Ліндсі Грем минулого тижня.

Сенатор-демократ від Нью-Джерсі Боб Менендес сказав, що нова ініціатива є «наступним кроком в закручуванні гайок щодо Кремля» з тим, щоб Путін зрозумів, що «США більше не будуть миритися з його поведінкою».

Той факт, що демократи і республіканці в конгресі виступають «в унісон», сигналізує, що новий законопроект з великою ймовірністю буде прийнятий, говорить стратег Danske Bank Володимир Миклашевський.

«Ринок майже на 100 відсотків упевнений, що санкції проти російського держборгу - це питання найближчих місяців», - зазначає він.

Джерело: finanz.ru

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...