Зміни для боржників: Українцям дозволили зекономити на послугах адвокатів та платити меншу пеню банкам

Також Верховний суд заборонив банкам нараховувати в іноземній валюті пені і штрафи за споживчими кредитами. Без будь-яких винятків.

Ілюстрація:kredytor.pp.ua

Українським позичальникам дали можливість заощадити на послугах адвокатів. Якщо банк із запізненням подасть позов за кредитні неплатежі, то людині не потрібно буде наймати юриста для складання відповідного клопотання. Йому досить зробити лише усну заяву. Про це пише UBR.ua, передають Патріоти України.

Відповідну позицію видав Верховний суд, розглядаючи справу №6-2667цс16 про суперечку "ПриватБанку" з кредитним боржником.

"У рішенні ВСУ кажуть, що заяву про терміни позовної давності можна робити не тільки в письмовій, а й в усній формі. Як відомо, у банку, за чинним законодавством, є лише 3 роки, щоб подати позов на боржника. І якщо він не встиг вкластися в цей строк (і не отримав відстрочку по суду), то людині досить заявити судді, що кредитор пропустив позовний термін, і цього повинно бути достатньо для закриття судової справи.

Ціни на послуги адвокатів зараз коливаються в дуже широкому діапазоні: наприклад, складання клопотання щодо порушення строків позовної давності може коштувати і 500 грн, а може і більше тисячі - залежить від юридичної фірми", - зазначив старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець.

Цим же рішенням Верховний суд заборонив банкам нараховувати в інвалюті пені і штрафи за споживчими кредитами. Без будь-яких винятків.

Навіть якщо позику виділялося в доларах або євро, неустойка за неї повинна нараховуватися в гривні. При цьому розмір пені не може перевищувати розмір облікової ставки Нацбанку, тобто 14,5% річних (на поточний момент).

"Нарахування ж пені та штрафних санкцій здійснюється банками автоматично і на жаль практику "проси більше" щоб "отримати бажане" ніхто не скасовував і банки намагаються все одно стягнути пеню за зобов'язаннями в іноземній валюті. І тут все залежить від компетентності суддів і активної участі позичальника в судовому процесі", - резюмував юрист юридичної компанії "Волхв" Віктор Дубовик.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...