Активи розморозять: ЄС зняв санкції з Азарова і членів його уряду

Однак юридично рішення суду ЄС не означає невідкладного зняття арешту з активів і не є остаточним.

Микола Азаров. Фото: replyua.net.

В четвер Суд ЄС, розташований в Люксембурзі, виніс рішення у об’єднаній справі Миколи Азаров та Олексія Азарова проти Європейської ради, а також у справах Сергія Арбузова та Едуарда Ставицького. Європейська правда має в розпорядженні текст рішення, оприлюднений Судом Євросоюзу, передають Патріоти України.

Суд встановив, що посадові особи не можуть бути піддані санкціям лише через те, що в третій країні розпочато попереднє розслідування їх дій. Відтак, всі без винятку активи цих осіб, арештовані в ЄС, мають бути "розморожені". Окрім того, таке рішення ставить під сумнів всі санкції проти українських посадовців. Рішення суду не є остаточним – сторона, що програла, може його оскаржити.

Необхідно зазначити що юридично рішення суду ЄС не означає невідкладного зняття арешту з активів. Це пов’язано із особливостями санкційного механізму: Рада ЄС щороку ухвалює нові санкції, які щоразу треба оскаржувати наново. Таким чином, в четвер було скасовано виключно той арешт, що діяв з березня 2014 по березень 2015 року.

Нині (по 5 березня 2016 року включно) діє наступне рішення Ради ЄС, яке зараз ще перебуває на розгляді суду в Люксембурзі. Формально Рада ЄС може також продовжити на наступний рік нову хвилю санкцій попри винесене рішення, але такі дії можуть потягнути політичні наслідки для країн-членів ЄС та їх стосунків з судовою владою Євросоюзу.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...