Білорусь, Грузія, Молдова, Центральна Азія: У розвідці США розкрили плани Кремля на 2018 рік

До прикладу, Білорусь Росія розглядає, як важливий буфер між собою і НАТО і буде прагнути зіпсувати будь-яке потенційне потепління між Мінськом і Заходом.

Ілюстрація:1zoom.ru

Національна розвідка США розповіла про плани Росії щодо сусідніх з нею країн на 2018 рік. Про це йдеться в доповіді про глобальні загрози директора Національної розвідки США Дена Коутса, яку 13 лютого представили профільному комітету Сенату, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Для початку в доповіді торкнулися теми планів Росії на Білорусь.

"Росія розглядає Білорусь як важливий буфер між собою і НАТО і буде прагнути зіпсувати будь-яке потенційне потепління між Мінськом і Заходом. Президент Білорусі Олександр Лукашенко продовжить тісну співпрацю в області безпеки з Москвою, але буде продовжувати прагнути до нормалізації відносин із Заходом, щоб перевірити Росію на міцність", - повідомили в Нацрозвідці США.

Також Кремль продовжить створювати проблеми Грузії. Окупація 20% території цієї держави - буде одним з головних джерел нестабільності для Тбілісі.

"Правляча партія "Грузинська мрія", швидше за все, спробує послабити опозицію і зменшити інституційні обмеження своєї влади", - сказано в звіті.

"Росія буде тиснути на лідерів Центральної Азії, щоб зменшити їх взаємодію з Вашингтоном і підтримати ініціативи в області економіки і безпеки в Росії, в той час як заклопотаність з приводу ІДІЛ в Афганістані змусить Москву зміцнити свою позицію в області безпеки в регіоні. Погане управління і слабка економіка підвищують ризик радикалізації, особливо серед багатьох центральноазіатських громадян, які подорожують до Росії або інших країн для роботи, представляючи загрозу для Центральної Азії, Росії та західних суспільств", - спрогнозували в США.

Конкуренцію Росії в цьому регіоні зможе скласти Китай, який продовжить розширювати свій вплив у Центральній Азії.

Крім того, у Кремля можуть виникнути великі проблеми в Молдові, якщо проєвропейська коаліція здобуде перемогу на листопадових виборах.

"Вони швидше за все будуть намагатися приборкати вплив Росії і підтримувати видимість реалізації європейської реформи, уникаючи при цьому змін, які можуть завдати шкоди коаліційній владі. Нинішній уряд Молдови, ймовірно, буде просуватися вперед до реалізації Угоди про асоціацію з ЄС проти волі відкрито проросійського президента Ігоря Додона. Врегулювання переговорів по сепаратистському регіону Придністров'я продовжиться, але прогрес, ймовірно, буде обмежений через невеликі конфлікти", - відзначили в США.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...