Білоруський друг Шеремета також трагічно загинув у липні, - ЗМІ

Жоден з офіцерів «Алмаза», засуджених за вбивство журналіста, своєї провини не визнав. Місце поховання Дмитра Завадського невідоме.

Дмитро Завадський. Фото: Коментарі.

В цьому році, 7 липня, виповнилося 16 років з дня зникнення білоруського телеоператора Дмитра Завадського. Він зник при нез'ясованих обставинах в 2000 році по дорозі в аеропорт, передають Патріоти України з посиланням на Коментарі.

Відзначимо, вранці того дня 27-річний Завадський поїхав в аеропорт «Мінськ-2» зустрічати свого колегу з Москви, журналіста ОРТ Павла Шеремета. З тих пір про долю Дмитра Завадського нічого не відомо.

Раніше, навесні 1997 року Завадський був заарештований разом з Шереметом і звинувачений в незаконному перетині білорусько-литовського кордону під час зйомок репортажу про неї і умовно засуджений на півтора року позбавлення волі. З жовтня 1999 по травень 2000 працював в Чечні, де разом Шереметом знімав фільм «Чеченський щоденник».

14 березня 2002 Мінський обласний суд визнав винними у викраденні Завадського офіцерів спецпідрозділів МВС «Алмаз» Валерія Ігнатовича і Максима Маліка (засуджені на довічне ув'язнення), колишнього курсанта Академії МВС Олексія Гуза (засуджений на 25 років позбавлення волі), а також громадянина Сергія Савушкина (вже вийшов на свободу). В причетність цих людей до викрадення Завадського мало хто повірив.

В офіційну версію - викрадення і вбивство Завадського офіцерами спецпідрозділу МВС «Алмаз» з помсти за інтерв'ю «БДГ» - ні колеги Дмитра, ні його родина не вірять. Як повідомляється, в цьому інтерв'ю журналіст розповідав про білорусів, які воювали на боці чеченців.

Жоден з офіцерів «Алмаза», засуджених за вбивство журналіста, своєї провини не визнав. Місце поховання Дмитра Завадського невідомо. 27 листопада 2003 року суд Фрунзенського району м Мінська визнав зниклого журналіста померлим.

У 2005-му прокуратура відновила кримінальну справу за фактом вбивства Завадського, але рік по тому воно знову було призупинено з формулюванням: «у зв'язку з незнаходженням безвісно зниклої особи». У травні 2006-го генеральний прокурор Білорусі Петро Міклашевич повідомив на прес-конференції, що місцезнаходження Завадського не встановлено.

Шеремет після викрадення Завадського зняв документальний фільм «Дике полювання», трохи пізніше - «Дике полювання-2». Обидва журналістські розслідування Шеремета по білоруським каналам не показали. В день ефіру в Білорусії відключили Перший канал за хвилину до початку фільму.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...