Через останні скандали, розслідування та обіцянки: Росія дуже боїться втратити Трампа - The Daily Beast

Останні скандальні події навколо нового президента США змушують багатьох в Москві нервувати.

Дональд Трамп. Фото:ТСН

Коли Трамп переміг, росіяни відкривали шампанське. Тепер вони вже не такі веселі. Про це пише Анна Нємцова у статті "На тлі наслідків хакерських атак і "золотого дощу" Росія боїться втратити Трампа", опублікованій на сайті видання The Daily Beast, інформують Патріоти України.

Сплеск недавніх скандалів навколо обраного президента США Дональда Трампа змушує багатьох в Москві нервувати через довгострокові наслідки для майбутнього Росії. Це не новина, що у Трампа є друзі серед російських поп-зірок, олігархів і власників казино. Нікого б не здивувало, якби він зв'язався з повіями, якими б ексцентричними не були його сексуальні уподобання.

Однак, думка про те, що Трамп, можливо, працював як агент, завербований президентом Росії Володимиром Путіним, і передавав відомості про росіян розвідці в Нью-Йорку? Це щось інше. Трамп відмовляється від звинувачень, але чи відмовиться він від Росії? Таким було враження двох останніх днів.

Зовсім нещодавно все виглядало так добре. Пам'ятаєте ті часи, коли Трамп натякав, що США під його керівництвом визнають Крим російським? Здавалося, що санкції можуть бути зняті, а уявлення Путіна про російські сфери впливу визнано і прийнято.

Пам'ятаєте, Трамп навіть закликав Росію зламати відсутні електронні листи Гілларі Клінтон? Все здавалося можливим! Але у вівторок з'явилося таємниче досьє про те, що Трамп і члени його команди співпрацюють з російськими чиновниками, щонайменше, п'ять років – це здавалося дуже деструктивною інформацією, або, можливо, дезінформацією.

Усі великі надії на Дональда Трампа, якими Москва жила місяцями, раптом можуть зникнути, і у Кремля не буде своєї людини (або того, кого він вважав своєю людиною) в Білому домі. Шпигунська гра, розкрита громадськості, нагадує знамените королівство дзеркал, достаток відображених змов. Хто ким грає?

Можливо, що Трамп був або залишається інструментом Росії? Або це все мерзенна змова президента Барака Обами? Чим ближче до Кремля, тим частіше можна почути останню версію. "Обама збирається довести ненависть до Росії до точки кипіння, а потім може статися випадкове зіткнення літаків або сил у Сирії, що стане причиною серйозного конфлікту між Росією і США", - песимістично прогнозував Сергій Марков, радник в Кремлі, в інтерв'ю The Daily Beast.

Знову і знову, у всій "белетристиці" проти Трампа Кремль звинувачує Обаму. "Бог створив світ за 7 днів. У адміністрації Обами на 2 дні більше, щоб знищити його", - написала в Twitter прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова. Але хто дійсно несе відповідальність за руйнування пакту Трампа-Путіна? Це назрівало довгий час, і, можливо, наївно було вважати, що ситуація залишиться спокійною.

У липні минулого року розвідка США імовірно отримала відомості про радника Трампа із зовнішньої політики, Картера Пейджа, про те, що він зустрічався з двома російськими чиновниками, наближеними до президента Путіна: главою найбільшої російської компанії Ігорем Сєчіним; та Ігорем Дівєйкіним, заступником глави Кремля з внутрішньої політики. (Кар'єра Дівєйкіна, як можна помітити, швидко просунулася за останній рік.

Перш ніж отримати керівну посаду в адміністрації президента в жовтні минулого року, полковник Дівєйкін працював в особистій службі безпеки Путіна і керівником служби безпеки заступника президента В'ячеслава Володіна.) Пейдж, американський бізнесмен, який спеціалізується в галузі енергетики, має давні зв'язки з найбільшими компаніями Росії, "Роснефтью" і "Газпромом".

Насправді, він повернувся до Москви як "екс-радник" Трампа в минулому місяці. Його місія, сказав він Sputnik News, полягала в тому, щоб зустрітися з "ідейними лідерами". Але в липні, коли він виступав перед випускниками Російської економічної школи в Москві, здавалося, що у нього скрутні часи. Під час своєї лекції він критикував "недемократичну" політику Сполучених Штатів і звучав як прихильник дій Кремля. Але коли справа дійшла до запитань від аудиторії, Пейджу майже нічого було сказати.

Він виглядав невпевненим, або навіть розгубленим; Пейдж відповідав тихим "без коментарів" на питання, що стосуються його зустрічей у Кремлі, і того, чи скасує Трамп, в разі обрання, антиросійські економічні санкції. "У нього немає почуття гумору", - сказав The Daily Beast один із студентів. "Або він боїться відповісти на питання?". Хто або що могло так стривожити Пейджа у Москві?

В досьє, про яке стало відомо у вівторок, мовиться, що під час їх зустрічі Дівєйкін (у звіті його називають "Дєвікін") попереджав Пейджа про те, що Кремль готує небезпечний "компромат" на Трампа, в тому числі відео з майбутнім американським президентом і групою повій, що виконують "золотий дощ" (сечовипускання) у президентському номері Ritz, де спали Обама і його дружина Мішель.

Як би непристойно це не було, такого роду звинувачення не шокували російську громадськість, втім, як і інформація в досьє про те, що Кремль "вирощував, підтримував і допомагав Трампу протягом, принаймні, п'яти років". Російські спецслужби традиційно збирають компромат і секретні файли на всіх, хто здається важливим для Кремля.

"Навіть стажист КДБ міг би знайти компромат на Трампа", - жартували журналісти в Москві у вівторок. "Спочатку вони зняли компрометуюче відео з ним і повіями, потім завербували його. Цілком очевидно", - сказала The Daily Beast Ольга Бичкова, заступник головного редактора радіо "Ехо Москви". Якщо щось і шокувало пересічних москвичів, це те, що така операція, якщо вона проводилася, пройшла так погано і публічно провалилася. У середу Кремль заперечував, що у нього є які-небудь файли на Трампа. Це чи не перший скандал, пов'язаний з Росією, який похитнув майбутнє президентство Трампа.

У серпні минулого року розслідування газети The New York Times, проведене з допомогою українського Національного антикорупційного бюро, показало, що тодішній керівник кампанії Дональда Трампа Пол Манафорт отримав $ 12,7 млн готівкою від колишнього проросійського президента України Віктора Януковича. Розслідування змусило Манафорта піти у відставку.

Насправді, досьє було частиною постійного галасу навколо пов'язаного з Росією скандалу. На брифінгах розвідки для Трампа та Конгресу та громадських слуханнях триває розробка деталей втручання Росії у вибори в США. На слуханнях з питання затвердження на посаді кандидат Трампа на посаду держсекретаря – давній друг Кремля Рекс Тіллерсон з Exxon Mobil – сказав, що, анексувавши Крим, Росія "захопила територію, яка їй не належить".

Під час опитування Тіллерсон, якому Путін одного разу вручив орден, сказав, що, на його думку, адміністрація Обами не була достатньо жорсткою з росіянами. Тіллерсон заявив, що збереже санкції і розгляне можливість їх посилення в світлі втручання Росії у вибори в США. Та навіть Трамп, який протягом декількох тижнів заперечував причетність Росії до хакерських атак на Демократичну партію, схоже, змінив свою думку під час прес-конференції в середу.

Багато країн здійснюють хакерські атаки на США, сказав Трамп, в черговий раз намагаючись відволікти увагу від Росії, але, відповідаючи на повторювані запитання, він все ж, нарешті, погодився, що за хакерськими атаками на Демократичну партію стояв Путін.

"Він не повинен був цього робити. Я не вірю, що він знову так вчинить", - сказав Трамп, раптово заговоривши так, немов російський лідер – його підлеглий. Що далі? Можливо, Трамп застосує до Путіна свій відомий підхід з реаліті-шоу: "Ти звільнений!".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...