Через програму "Стахановец": У СБУ розповіли, чому проводилися обшуки в українських компаніях

Приблизно 300 компаній на території України використовують російське програмне забезпечення, яке кваліфікується, як засоби спеціального технічного контролю, негласного контролю і віднесено до засобів негласного зняття інформації.

Служба безпеки України. Ілюстрація:112.ua

Служба безпеки України проводила обшуки в "Укргазвидобуванні" і Dragon Capital у рамках кримінального провадження щодо використання українськими компаніями російських програм незаконного стеження "Стахановец". Про це на брифінгу заявив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук, передають Патріоти України з посиланням на УНН.

"СБУ проводиться операція з виявлення та попередження структур, які використовують спеціальне програмне забезпечення, яке кваліфіковане експертами як засоби спеціального технічного контролю, негласного контролю і віднесено до засобів негласного зняття інформації", - сказав Ткачук.

За його словами, вчора відбулася низка обшуків в українських компаніях.

"Ми не розголошуємо назви цих компаній, але оскільки вчора назви двох підприємств фактично ними самими були оголошені, ми можемо підтвердити те, що дійсно відбувалися обшуки, зокрема, у компаніях таких як "Укргазвидобування" та Dragon Capital",- уточнив Ткачук.

Він зазначив, що обшуки не були пов’язані з основним напрямком діяльності даних компаній.

"За нашими даними, приблизно 300 компаній на території України, на сьогодні, використовують таке програмне забезпечення. У 2016 році використання цього продукту було заборонене у зв’язку з тим, що воно було визнане спеціальним технічним засобом", - заявив представник СБУ.

"У нас є чіткі докази того, що компанія, яка є розробником цього програмного продукту, співпрацює із ФСБ РФ", - додав Ткачук.

За його словами, учора СБУ провела обшуки у 8 компаніях.

"Нами було виявлено докази того, що більше 1 тис. ліцензій на цей програмний продукт використовувалося на комп’ютерах цих компаній", - заявив Ткачук, додавши, що СБУ не вилучала під час обшуків комп’ютери.

Разом з тим, слідчі вилучили сервери.

За його словами, російське програмне забезпечення дозволяє без відома власника контролювати віддалено все, що обробляється на його комп’ютері і завантажувати отриману інформацію на сервери, які знаходяться в Росії. Також програма дозволяє віддалено вмикати мікрофони і веб-камери комп’ютерів.

"Йдеться про програму, яка має назву "Стахановец", - уточнив Ткачук.

При цьому, за його словами, наразі представники компанії-розробника намагаються зробити ребрендинг цієї програми і перевипустити її на ринок під новими назвами.

"Компанія розробник ("Стахановца" – ред.) співпрацює з ФСБ РФ",- наголосив Ткачук і закликав підприємців бути уважними при виборі програмного забезпечення.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...