"Чому мою дитину - українця - яка не належить до національної меншини "росіяни", примушують вивчати їхню мову?": У мережі з'явився відкритий лист до міністра освіти України

Матір учня однієї зі шкіл вимагає пояснити, чому її сина змушують вивчати мову, яка є необов’язковою для вивчення згідно чинного законодавства про освіту, а також не є державною та міжнародною.

Лілія Гриневич. Фото:http://non-speak.org

У мережі з'явилося звернення Марини Хаперської - мами учня 4 класу, до міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з відкритим листом. У листі пані Марина вимагала пояснити їй, чому її сина змушують у школі вивчати російську мову. Патріоти України пропонують до Вашої уваги текст даного листа:

"Шановна пані міністр, висловлюю своє незадоволення і рішучий протест проти того, що мою дитину змушують вивчати в школі російську мову.

За кілька днів до останнього дзвоника заступник директора зібрав батьків на збори, де запропонував обрати додатки до навчальних планів, за якими учні вчитимуться у 5-9-х класах. На розгляд батьків було подано два додатки № 1 та №12, тобто без вивчення мови національних меншин та з вивченням мови національної меншини відповідно.

Інші батьки обрали додаток №12, мотивуючи це наступним чином: «ми вчили і вони хай вчать», «за плечима знання не носити» тощо. Я написала в заяві, що обираю додаток №1. Більшістю голосів батьківські збори обрали вивчення російської мови.

З огляду на вищесказане, у мене до вас наступні запитання:

1. Чому моя дитина, яка ніяким чином не належить до національної меншини «росіяни», повинна вчити їхню мову?

Я і мій чоловік маємо «зелені» свідоцтва про народження, де написано, що наші батьки за національністю українці. Відповідно ми і наші діти – теж українці.

2. Чому більшістю голосів мою дитину, українця, примушують вивчати мову, яка є необов’язковою для вивчення згідно чинного законодавства про освіту, вона не є державною та міжнародною?

3. Якщо російська мова – мова національних меншин, то яким чином ви визначаєте, хто з дітей до цієї нацменшини належить? Чи є правомірним вибір цієї мови людьми, які до даної нацменшини не належать?

4. Я не вимагаю, щоб через нас свою мову не вчили представники цієї нацменшини, я наполегливо прошу надати нам можливість відмовитися від вивчення чужої для нас мови.

5. Щоб не було різночитань, наголошую, що у мене немає претензій до батьків, які часто не можуть зробити свідомий вибір, чи школи, яка виконує накази та вказівки міністерства, у мене запитання та претензії до Міністерства освіти та науки, молоді та спорту України.

Прошу забезпечити захист моїх прав як добропорядного громадянина, сумлінного платника податків та не допустити дискримінації за мовною та національною ознаками.

З повагою, Хаперська Марина, мама учня 4 класу."

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...