​Дістатись до Москви вже не проблема: З'явилось відео випробування вітчизняного ракетного комплексу "Грім-2"

“Грім-2” – це мобільна пускова установка з двома ракетами типу “земля – земля”, яка була створена для заміни застарілих ракетних комплексів “Точка-У”. Тактичний ракетний комплекс може розглядатися як потужний засіб неядерного стримування агресора.

ОТРК "Грім-2". Фото:mil.in.ua

У мережі з’явилося відео вітчизняного оперативно-тактичного ракетного комплексу “Грім-2”. Станом на початок 2018 року, ОТРК вже пройшов випробування двигуна ракет. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Український мілітарний портал.

Раніше повідомлялося, що Королівство Саудівська Аравія і Україна вели переговори щодо укладення контракту із закупівлі українських тактичних ракетних комплексів “Грім-2” із залученням фінансів на проектно-конструкторські розробки. Більше того, Саудівська Аравія перерахувала декілька десятків млн доларів на відповідні доопрацювання цього тактичного ракетного комплексу. Даний проект складається майже повністю з українських комплектуючих і передбачає кооперацію майже 50 підприємств.

Ще в грудні 2015-го року Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що українські конструктори відпрацьовують оперативно-тактичну ракету, яка перевищує за своїми показниками той проект, який свого часу отримав назву “Сапсан”. Також він відзначив, що створюється виробництво повного циклу, починаючи від ракетного палива і закінчуючи бойовою частиною ракети, яка буде найкращим стандартом з оперативно-тактичних ракет, які є в світі.

“Грім-2” – це мобільна пускова установка з двома ракетами типу “земля – земля”, яка була створена для заміни застарілих ракетних комплексів “Точка-У”. Цей комплекс зможе вражати цілі на відстані у 300 км, що відповідає параметрам Режиму контролю за ракетними технологіями.

Вага боєзаряду дає можливість говорити, що він здатний знищити противника на площі 10 тисяч квадратних метрів, при використанні касетного заряду, або на площі 2-3 гектара звичайним осколково-фугасним зарядом. При цьому, дані ракети здатні летіти не тільки по балістичній прогнозованій траєкторії, але і по аеробалістичній – непередбачувано змінюючи траєкторію по ходу польоту. Це гарантує прорив всіх існуючих сьогодні систем ППО, навіть російських С-300 і С-400.

Мінімальна дальність стрільби цього комплексу складає 50 км, максимальна – 280 км в експортної версії і 350 км – для потреб ЗСУ (це пов’язано з “Режимом контролю за ракетними технологіями”, який забороняє продаж іноземним державам ракет “земля – земля” з більшою дальністю). Однак, судячи з наявної інформації, при усіх юридичних обмеженнях, реальна дальність “Грому-2” може скласти до 500 кілометрів і це цілком може бути використано у разі необхідності.

Таким чином, тактичний ракетний комплекс “Грім-2” може розглядатися як потужний засіб неядерного стримування агресора.

Особливо авторами проекту пілкреслюється універсальність української розробки, зазначивши, що комплекс “Грім-2” пристосований для стрільби як балістичними, так і крилатими ракетами, що робить його універсальним і придатним, як для протиповітряної оборони, так і для берегової охорони, а також дозволяє використовувати, як далекобійний оперативно-тактичний комплекс.

Офіційної інформації щодо того, буде цей ОТРК братись на озброєння українською армією, чи лише буде виготовлятись на експорт, наразі немає. Але, враховуючи озвучені керівництвом України військові пріоритети, а також можливості для стримування агресора, які відкриває дана зброя, можна сміливо припустити, що на одному з наступних військових парадів на День Незалежності Хрещатиком проїде і “Грім-2”.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...