Донори майбутнього: У Британії дозволили вирощування тварин-химер з органами людини

Прорив у галузі трансплантології.

Фото: Friso Gentsch / DPA / Global Look


Уряд Великобританії зібрався в найближчий тиждень дозволити вирощування людських органів в тілах інших тварин, зокрема, свиней та овець. З цією метою науковий комітет з тварин британського Хоум-офісу (аналог міністерства внутрішніх справ) на поточному тижні запланував публікацію першої інструкції з використання химер (тварин з окремими людськими органами), передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Комітет має намір показати перспективність і безпеку використання вирощених в тілі інших тварин людських органів. На думку вчених, це дозволить вирішити проблему браку донорських органів (серця, нирок і печінки).

Для вирощування людських органів найбільш перспективними тваринами вважаються свині та вівці. Вчені відзначають, що нові органи не будуть піддаватися відчуженню, оскільки для їх вирощування будуть використовуватися стовбурові клітини людини, яка потребує пересадки.

Відповідно до британського законодавства, родичі загиблої людини можуть заборонити використання його органів для трансплантації навіть у випадку, якщо вона раніше це дозволила. Крім того, як зазначає видання, в даний час лікарі зіткнулися з кількістю неякісних органів для трансплантації. Експерти пов'язують це зі старінням населення та зростанням кількості людей з надмірною вагою.

Експерименти з химерами вже проводяться в США (без пересадки вирощених органів людині) в наукових цілях. «Ми можемо зробити тварину без серця. Ми створили свиней, які не мають скелетної м'язової тканини і кровоносних судин », - розповів кардіолог Деніел Гаррі з Міннесоти.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...