Друга річниця НАБУ: Відомство звітує про успіхи (відео)

Сьогодні на рахунку співробітників НАБУ понад три сотні проваджень, майже сотня обвинувальних актів.

НАБУ звітує про успіхи. Фото: РБК.

На їх рахунку справи Охендовського, Насірова та Онищенка. Національному антикорупційному бюро 16 квітня 2017 року виповнилося два роки. Створення цього відомства було однією з умов отримання Україною безвізу. І поки до нього залишається один крок, НАБУ звітує про успіхи, передають Патріоти України із посиланням на 24tv.ua.

У 2015 році Артему Ситнику вдалося обійти 176 кандидатів на посаду керівника НАБУ і очолити відомство. "От я вийшов з Адміністрації Президента України, з цими двома документами і почав створювати НАБУ. Це було 16 квітня 2015 року", – пригадує Артем Ситник.

Створення НАБУ було однією з вимог для надання Україні безвізу. Завдання детективів – ловити хабарників найвищого рангу. Бюро формували на голому місці. Штат із двох сотень детективів набирали з нуля.

Сьогодні на рахунку співробітників НАБУ понад три сотні проваджень, майже сотня обвинувальних актів. 85 мільярдів гривень – таких збитків завдали державі корупціонери, які потрапили під приціл бюро.

Із найсвіжіших – справа екс-головного фіскала Романа Насірова. А також керівника ЦВК Михайла Охендовського. Щоправда, останнього суд відпустив додому під чесне слово. А Роман Насіров заплатив рекордну для України заставу – сто мільйонів гривень.

Боротися з корупцією, каже Артем Ситник, часто заважають саме суди. "Це останній виклик для нас, для України. Якщо нам вдасться провести судову реформу – це буде точка неповернення в тих реформах, які проводяться в Україні", – переконаний Артем Ситник.

Не просто у НАБУ склалися стосунки із Гепрокуратурою. Інколи доходило і до бійок. Проте сьогодні про конфлікти Ситник воліє забути. Голова Антикорупційного комітету Єгор Соболєв здобутками Бюро задоволений.

"Звісно, я їм завжди кажу, що треба більше. Але скажу чесно – це єдина установа, єдиний орган слідства, який почав ставити топ-корупціонерів перед законом", – розповів Єгор Соболєв.

Найвідоміший український антикорупціонер Віталій Шабунін роботу українського антикорупційного Бюро порівнює з румунським DNA – національним антикорупційним агентством. Проте, зловити хабарника за руку мало. Важче його втримати, каже антикорупціонер. Судді бояться розглядати справи навіть щодо хабарників середнього рангу. Для цього треба створити спеціальний Антикорупційний суд. А тим часом Артем Ситник анонсує нові гучні затримання.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...