"Душили, били в пах, імітували розстріл", — українець, що пройшов "пекло" в Росії, про те, як вибивають зізнання кати Путіна з ФСБ (видео)

Російський прокурор, дізнавшись що Юрій родом зі Львова, називав його "проклятим бандерівцем", погрожуючи, що хлопець вже ніколи не вийде з в'язниці.

Юрій Яценко. Фото: скрін відео

Студент юридичного факультету Львівського національного університету Юрій Яценко, який понад рік провів у в'язницях РФ, розповів про те, як його катували і робили спроби вербувати в ФСБ. Про це він розповів в ефірі передачі "Шустер Live" на 3s.tv, передають Патріоти України з посиланням на Політолог.

"Моя історія дуже добре показує, що зараз відбувається з українськими політв'язнями за стінами російський в'язниць", - підкреслив він.

За словами Яценка, рік тому він відправився в РФ з питань своєї роботи. Він офіційно перетнув кордон, заповнив міграційну карту, але в готель, де він зупинився з приятелем прийшли співробітники карного розшуку з перевіркою документів. Потім українців доставили в райвідділ поліції і не виявили ніяких порушень з їх боку.

"Після цього прийшов співробітник ФСБ Росії, почав нам погрожувати і пропонувати співпрацю в тому плані, щоб виступити в російських ЗМІ з такими заявами, що дискредитують Україну. Після того як ми відмовилися, почалися постійні тортури. Мене годинами били, не давали ні їсти, ні спати, погрожували вколоти наркотики", - заявив Яценко.

Він розповів, що цим займалася контррозвідка ФСБ. Російський прокурор, дізнавшись що Юрій родом зі Львова, називав його "проклятим бандерівцем", погрожуючи, що він вже ніколи не вийде з в'язниці.

"Через 2 тижні спецназ ФСБ вивіз мене в управління ФСБ по Курській області з мішком на голові. По дорозі мене били в живіт, пах, голову, вимагаючи співпрацювати з ними. Після відмови мене вивезли в ліс. Підвісили на наручники на "ластівку" і били кілька годин в живіт, в пах, мішком з піском по голові. Причому хочу звернути увагу, вони імітували розстріл", - розповів Яценко.

Щоб уникнути тортур, Яценко навіть перерізав собі вени, розрізав живіт і зажадав передзвонити родичам і адвокату. "Вони пішли на мої умови. Після цього завдяки громадськості та журналістам було піднято скандал, приїхав генеральний консул України, який тримав ситуацію під контролем", - продовжив він.

Після цього студента півроку переводили по різних російських СІЗО. За словами Яценка, співробітників СІЗО Курської області налаштовували проти нього, назвавши небезпечним диверсантом і шпигуном.

За словами студента, зараз в Росії в аналогічних умовах утримуються інші українці-політв'язні.

Нагадаємо, заарештований в травні 2014 року львівський студент, активіст Євромайдану Юрій Яценко був звільнений в Росії через рік у березні 2015 року і 7 травня 2015 повернувся додому в Україну.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...