Дискредитація демократії: Путін вже розпочав гібридну війну у США - західні ЗМІ

Пропаганда Кремля виступає не стільки за Трампа, скільки проти Клінтон і проти політичної еліти. Це вписується в більш широку модель поведінки Москви.

Ілюстрація:it.sputniknews.com

Це може видатися дивним, але пропагандистська машина Кремля не підтримує кандидата на пост президента США від Республіканської партії Дональда Трампа. Її мета набагато більша - дискредитація демократії в Сполучених Штатах. Бен Німмо, фахівець з питань інформаційного захисту в дослідницькій лабораторії цифрової криміналістики Атлантичної ради, в статті для сайту Atlantic Council розповів про цілі російської пропаганди в США, як вона пов'язана з майбутніми там виборами і кандидатами у президенти, і елементах специфічної і особливої " гібридної війни "Володимира Путіна, які вже можна побачити в Америці, передають Патріоти України.

Основне пропагандистське джерело інформації Кремля в США - це телеканал RT (раніше Russia Today), а також радіо та інтернет-видання Sputnik. На чолі обох стоять лояльні до Кремля люди і повністю передають зовнішню політику Росії. У той час, як їх вплив на президентську гонку в США, швидше за все, буде мінімальним, їх новини корисні для розуміння намірів Кремля.

Ці новини фокусуються на навмисних атаках на адресу кандидата в президенти США від Демократичної партії Хілларі Клінтон, а також на загальний характер американської демократії. Таким чином, створюється враження, що Кремль більше зацікавлений не в просуванні Трампа, а в стимулюванні невдоволення. Репортажі про Трампа у RT і Sputnik нехарактерно збалансовані.

Деякі недавні сюжети прихильно представили кандидата від Республіканської партії, наприклад, коли він підтримав ідею ряду своїх критиків про переобрання "в спробі послабити напруженість всередині партії", або звинуватив Клінтон у підставі ІДІЛ.

Інші сюжети, проте, були несприятливими. У деяких з них цитувався неонацистський лідер, який підтримує кандидатуру Трампа, а самого кандидата-республіканця звинувачували в лицемірстві. В одному з них навіть було поставлено питання: "Трамп - це ганьба [для Республіканської партії], тому що він некомпетентна, необізнаності, патологічна загроза, чи тому, що він просто говорить вголос те, у що зараз вірить більшість республіканців?"

Подібного балансу у висвітленні інших кандидатів немає в обох ЗМІ. Клінтон є найбільш очевидною мішенню. Тільки в серпні 2016 року сюжети RT проти неї охоплювали звинувачення в корупції, брехні, чутки про поганий стан здоров'я; вона звинувачувалася в маккартистському "полюванні на відьом" (рух в США, розпочатий сенатором Джозефом Маккарті, суть якого полягала у протидії та боротьбі з комуністичним проникненням і шпигунством на користь СРСР, переважно в апараті влади і серед інтелектуальної еліти - ред.) в боротьбі проти Трампа.

Sputnik назвав Клінтон і її команду "військовими яструбами", звинуватив її в бажанні "змусити більше сімей страждати" через смерть солдатів і назвав її "Королевою війни". У той час, як Кремль не може сказати нічого хорошого про Клінтон, він говорить лише хороше про Джилл Штейн - кандидата на пост президента від Партії зелених - у якої, за даними опитувань громадської думки, рейтинг зараз на рівні 3,8%.

RT і Sputnik надали Партії зелених стільки ефірного часу, що вони виглядають як їх агентства зі зв'язків з громадськістю. У період з 28 грудня 2015 року по 31 липня 2016 року, RT і Sputnik брали у Штейн інтерв'ю в цілому дев'ять разів, задаючи такі м'які питання, як: "Чому варто вийти за межі системи і підтримати Партію зелених?", а також представивши її як "кращу жінку, ніж Клінтон, і кращого демократа, ніж Сандерс", у вступі перед інтерв'ю.

RT навіть провів дебати серед кандидатів в президенти від Партії зелених і дав сюжет про основні події її з'їзду. Раніше у виборчому циклі Берні Сандерс теж отримав подібне освітлення, з такими заголовками, як "Чому тільки Сандерс може перешкодити президентові Трампу". У березні 2016 року RT навіть взяв інтерв'ю, стверджуючи, що Клінтон і Google співпрацюють для фальсифікації результатів голосування, в якому інтерв'юер запитав: "Сандерс набрав на 35% більше, можливо, в Мічигані, я маю на увазі, у Клінтон, все не так вже добре?"

Пропаганда Кремля виступає не стільки за Трампа, скільки проти Клінтон і проти політичної еліти. Це вписується в більш широку модель поведінки. Ліз Валь - колишня журналістка RT, яка звільнилася в прямому ефірі в 2014 році в знак протесту проти порушення журналістських стандартів - написала в березні: "Основна мета RT не в тому, щоб шукати правду і поширювати її. Мета, швидше, полягає в тому, щоб створити плутанину і посіяти недовіру серед західних урядів та установ, роблячи репортажі про те, що може дискредитувати Захід".

Це погляд, за допомогою якого можна зрозуміти сюжети Кремля, і навіть злом мережі Національного з'їзду Демократичної партії: суть не в тому, щоб добре показати якогось кандидата, а в тому, щоб виставити американську демократію в поганому світлі.

Один з недавніх заголовків RT свідчив: "Витік електронних листів, фальсифікації на виборах, інформаційна блокада: ласкаво просимо в демократію в американському стилі". Редакційна стаття описує політику США як змову політеліти.

Інша стаття була названа: "Ви думали президентські дебати в США відкриті і справедливі? Подумайте ще раз". Sputnik, тим часом, давав матеріали, що розхвалюють шанси третіх осіб, незважаючи на протилежні показники опитувань, а потім повторив звинувачення в змові з Google. У цій кампанії засоби масової інформації є серйозною мішенню.

Деякі зауваження спрямовані на ЗМІ в цілому, наприклад, така редакційна стаття RT: "Зростаючий збір коштів і дані результатів опитувань кандидата в президенти від Партії зелених Джилл Стайн із закінченням кампанії Берні Сандерса, мабуть, зачіпають за живе, якщо члени Демократичної партії і засоби масової інформації вдаються до тактики обливання брудом".

Деякі з них спрямовані на конкретні цілі, такі як Google, BuzzFeed і Vice. Звинувачення в упередженості ЗМІ і фальсифікації під час голосування, які робить Трамп, тільки посилюють цю "гру" - здається, що він набагато більше підтримує російську пропаганду, ніж вона підтримує його. Не всі з різноманітних коментарів можна вважати безпосередньо заслугою кремлівських письменників.

Проте, на RT і Sputnik вибір цитат настільки систематично спрямований проти Клінтон і політеліти, що це може бути тільки результатом цілеспрямованої політики. Є дві можливі причини цього напору в боротьбі проти американської політеліти.

По-перше, вона є частиною зусиль Кремля спростувати звинувачення в тому, що він звернув з демократичного шляху. У цьому сенсі коментар Путіна 17 червня Фаріду Закарії з американського каналу CNN звучить показово: "Ну, (американці) всім читають лекції про те, як потрібно жити, і про демократію. У нинішніх обставинах, ви дійсно думаєте, що президентські вибори там демократичні?"

Друга причина більш тривожна. Військова доктрина Росії, яка була оновлена в грудні 2014 року, ідентифікує "широке використання протестного потенціалу населення" в якості одного з ключових елементів сучасного конфлікту (вже названого "гібридної війною" - ред.).

Кремль спробував використовувати цей потенціал для анексії Криму та вторгнення на Донбас в Україні; він, здавалося, намагався розпалити протести в Шотландії у вересні 2014 після шотландського референдуму про незалежність, коли спостерігачі від Росії стверджували, що голосування не відповідає міжнародним стандартам.

З огляду на те, що Росія бачить підбурювання як невід'ємну частину сучасного конфлікту, і на словах позиціонує себе як країну, що знаходиться в стані геополітичного конфлікту з США, було б логічно для Кремля намагатися посіяти невдоволення в Сполучених Штатах. Його інформаційний фон, безумовно, відповідає цій меті.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...