Екологічна катастрофа на Донбасі загрожує всій Європі, - Аваков

В місті Бунге Донецької області є об'єкт Кліваж, руйнування якого призведе до радіоактивного зараження Азовського, Чорного морів і великих територій в Україні та за кордоном.

Екологічна катастрофа на Донбасі загрожує усій Європі. Ілюстрація: Дзеркало тижня.

Екологічна катастрофа на Донбасі через збройну агресією РФ загрожує всій Європі. Про це міністр внутрішніх справ Арсен Аваков написав у своїй колонці, передають Патріоти України.

Він також назвав кілька фактів, які свідчать про масштабність екологічної катастрофи на тимчасово окупованих територіях. Так, за даними Авакова, в місті Бунге Донецької області є об'єкт Кліваж, руйнування якого призведе до радіоактивного зараження Азовського, Чорного морів і великих територій в Україні та за кордоном.

"Швидше за все, більшість з вас не знали, що в 1979 році в шахті Юний комунар (місто Бунге, Донецька область) на глибині 900 метрів було здійснено експериментальний підземний ядерний вибух потужністю 300 тонн тротилу. В результаті утворилася скляна радіоактивна капсула, що містить радіоактивні ізотопи стронцію, цезію та плутонію (об'єкт Кліваж). У разі її руйнування відбудеться дуже сильне радіоактивне забруднення підземних вод, яке пошириться на величезну територію. Як повідомили спостерігачі моніторингової місії ОБСЄ, в квітні 2018 року окупанти зупинили насоси, які відкачували з Юнкома воду", - зазначив Аваков.

Як стверджують фахівці, шахтні води в період від року до двох можуть досягти критичного рівня річки Булавонька, після чого відбудеться розмивання грунту, фактично провалювання під землю міста Бунге і руйнування об'єкта Кліваж. Потім радіоактивна вода потрапить в річки Кальміус і Сіверський Донець, потім - в Азовське, а далі і в Чорне море. Забруднення внутрішнього моря перевищить норму в сотні разів. Радіоактивне зараження пошириться не тільки на Україну, а й на сусідні держави.

Також в смт Новгородське Донецької області, поблизу Торецька, розташований фенольний завод, який скидає в своїх відстійниках феноли, фенольні сполуки, сірчану кислоту, формальдегіди, нафтопродукти, нафталін та інші хімічні речовини, попадання яких в грунт може призвести до важких екологічних наслідків. За оцінками фахівців, в відстійниках є 270 тонн фенолу і фенольних сполук. У разі прориву дамби хімікати підуть в річку Кривий Торець, далі - в Сіверський Донець, а потім - в Азовське море. В межах Должанська Луганської області розташовані 45 тліючих відвалів. В результаті концентрація сірководню в місті в 45 разів перевищує допустимі норми. Крім сірководню, тліючі промислові відходи викидають в атмосферу багато важких і рідкоземельних елементів, концентрація яких на сьогоднішній день не відома.

В районі Горлівки рівень шахтних вод піднявся з 1,5 кілометрів в 2014 році до 400 метрів на сьогоднішній день. У разі їх виходу на поверхню рівні забруднення водного басейну на величезних територіях будуть катастрофічними. Підвищення рівня "мертвої" води і підтоплення викликані припиненням роботи насосів, які відкачували шахтну воду навіть на закритих шахтах. Тепер ці насоси масово відключаються, а обладнання і електромережі на шахтах розкрадаються.

За результатами екологічного моніторингу східних територій, проведеного в 2017 році в рамках спільного проекту Координатора проектів ОБСЄ і Мінприроди, ситуація з забрудненням поверхневих і підземних вод в регіоні досягла критичного рівня. Згідно з супутниковим моніторингом, у результаті підтоплення донбаських шахт територія Донецька вже просіла в середньому на 25 см, а в окремих районах міста - від 53 до 92 см. На Донбасі зараз налічується 36 зупинених шахт, їх обладнання розграбовано, а гірські порожнини затоплюються токсичними водами, внаслідок чого просідає грунт. Ще 70 шахт зараз перебувають у стадії ліквідації і будуть неминуче затоплені.

Наразі українська влада не має достовірної інформації про ситуацію на небезпечних об'єктах і рівні небезпеки від наявних природних і техногенних процесів.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...