Екологія та географія Криму зазнають чутливих змін: ''Кислотні дощі дійдуть до Сімферополя'', - експерт про наслідки катастрофи в Армянську

Деградація грунтів, рослин, степів, заповідних зон - це все збитки, які завдані Україні на окупованій території. Утворені сульфати і сульфіти забруднюватимуть водойми, підгрунтові і грунтові води.

На півночі Криму іржавіють навіть металеві меблі. Фото:соцмережі

На Крим чекають кислотні дощі, а в районі потерпілого від "хіматаки" Армянська може змінитися навіть ландшафт - з'являться яри і промоїни. Що станеться після викидів з заводу олігарха Дмитра Фірташа "Кримський Титан" на півночі півострова і чи можна людям жити на постраждалій території, розповів хімік, голова громадської організації "Зелений лист" Владислав Балинський, передають Патріоти України.

- Владиславе, наскільки небезпечна ситуація з хімічними викидами в районі Армянська, чи дійдуть ці шкідливі речовини до Києва або інших країн?

- Судячи з непрямих даних, ми припускаємо, що стався викид одного забруднювача великої концентрації - це сірчистий або сірчаний ангідрид. Що стосується супутніх речовин, то ми про них нічого поки не знаємо. Треба проводити дослідження: дивитися картографію, оцінювати зону ураження, дивитися інтенсивність шкідливих речовин, розу вітрів.

Сірчистий ангідрид не може довгий час існувати в атмосфері. Зазвичай цей газ поєднується з вологою в повітрі і випадає у вигляді кислотних опадів. Такі викиди не поширюються далеко. Тим більше зараз змінилася погода, на тій території пішли дощі. І напрямок вітру в ці дні йшов з материка вглиб Криму. Тому поки не будуть відомі всі забруднювачі, я б не став з цього приводу панікувати.

- А кислотні дощі з Армянська можуть піти вглиб Криму і випасти в районі Сімферополя?

- Звичайно! Все залежить від напрямку вітру. Як я сказав, останніми днями вітер віяв переважно з материка вглиб півострова. Так що кислотні дощі дійдуть до Сімферополя.

- Яких збитків завдано довкіллю цією кислотною атакою?

- Ця кислота досить швидко випадає у вигляді опадів і миттєво вступає в реакцію з металами і з речовинами у грунті. Утворюються солі, сульфати і сульфіти, що дуже згубно впливає на довкілля. Це прискорює ерозію грунтів, гине екосистема живих організмів. Деградація грунтів, рослин, степів, заповідних зон - це все збитки, які завдані Україні на даній території. Утворені сульфати і сульфіти забруднюватимуть водойми, підгрунтові і грунтові води. Ми поки не знаємо, які забруднювачі ще супроводжували цей сірчаний ангідрид - може, солі важких металів, залишки радіації тощо, це теж потрібно оцінювати.

Уже за наявними даними можна оцінювати наслідки. Наприклад, оцінити контент: подивитися, на що скаржилися люди, які у них були симптоми, кашель, проаналізувати звернення до лікарень. Також подивитися фото пожухлих рослин. Все це об'єктивні показники забруднення. Ми можемо провести такий аналіз, бо інших можливостей якось попрацювати на окупованій території у нас немає. Також важливо зрозуміти - чи зменшилася концентрація кислоти у повітрі. Бо під час відсутності припливу ззовні концентрація забруднювача має знижуватися, особливо після дощів.

- Після таких хімічних викидів чи можна жити в Армянську, чи треба проводити якісь додаткові заходи з очищення території?

- Необхідно після випадання з атмосфери кислотних опадів проводити аналіз вмісту сульфатів і сульфідів у грунті і підгрунтових водах. Причому треба чітко вести контроль вмісту солей. Ці кислоти можуть вступати в реакцію і змінювати стан накопичених у грунті забруднювачів. Наприклад, вони з нерозчинної форми можуть переходити в розчинну, і все це разом може забруднювати питну воду. І ось тут є серйозна небезпека.

Але під чітким контролем показників немає необхідності проводити знезаражування. Ця речовина не є отруйною або речовиною масового ураження. Такий жахливий ефект був викликаний перевищенням допустимих норм концентрації кислоти в десятки разів. Будь-якому хіміку зрозуміло, що з кислотами треба працювати під витяжною шафою. Бо якщо ти відкриєш пари кислот, будуть розвиватися механічні подразнювальні симптоми, які призводять до захворювань органів дихання, слизових оболонок. А якщо довго людина піддається такому впливу, то загострюються хронічні захворювання аж до таких серйозних як плеврит, запалення легенів.

Після цього людей треба реабілітувати, всіх, хто там перебував, обов'язково треба лікувати. Навіть якщо у людини немає явних симптомів, її організм виявився стійкішим, в будь-якому випадку шкідливі речовини могли накопичитися і згодом вони себе виявлять.

- Як це може відбитися на рослинах і чи можна зараз їсти фрукти і овочі, вирощені в тих районах?

- Що стосується овочів і фруктів, то їх вживати можна лише після перевірки на вміст сульфатів і сульфітів. Розумієте, такий серйозний і тривалий кислотний вплив може навіть змінити наявний ландшафт. Бо кислота такої концентрації протравлює грунт, окислює чорнозем, виводить його в розчинну форму і вимиває. А вапняки, які в тому районі містяться у великій кількості, також вимиваються, піддаються ерозії, і ця ерозія може сприяти утворенню ярів, вимоїн.

- Чи допоможуть ватно-марлеві маски?

- Ні, звісно, це смішно. Щоб така маска допомогла, необхідно просочувати її содовим розчином або просто водою і підтримувати у вологому стані. Тільки так можна вберегти органи дихання.

Джерело: Обозреватель

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...