Енергонезалежність: В Україні відремонтують "урановий завод"

Десять млн євро фінансування з ЄС залучили для поліпшення ситуації на Придніпровському хімічному заводі у Кам'янському. Роботи повинні початися навесні наступного року.

Придніпровський хімічний завод у Кам'янському. Фото:5 канал

Урановий завод в Дніпропетровській області, виведений з експлуатації в 1992 році, ремонтуватимуть. Десять мільйонів євро фінансування з ЄС залучили Дніпропетровська обласна рада, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України для поліпшення ситуації на Придніпровському хімічному заводі. Про це повідомили в прес-службі Дніпропетровської обласної ради, передають Патріоти України.

"Для нас принципово важлива міжнародна підтримка з боку Європейського Союзу, у якого є досвід вирішення екологічних проблем ... Роботи, які проведуть тут (на майданчику Придніпровського хімзаводу - ред.), дозволять усунути ризики опромінення, які несуть уранові об'єкти. Після робіт показники на території заводу знизяться до фонових", - зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.

За його словами, першочергові заходи, які повинні бути втілені - це зведення саркофага, обмежене і контрольоване пересування, а для працюючих там людей рекомендовано використання засобів захисту від випромінювання. Роботи повинні початися навесні наступного року.

Голова облради зазначив, що німецькі фахівці, аналізуючи ситуацію на заводі, підкреслили, що для безпеки звичайних людей, які живуть поблизу колишнього ПХЗ, ніякої загрози від випромінювання немає.

Після закриття колишнього хімічного заводу, який діяв в період з 1947 по 1992 роки, практично нічого не робилося для очищення джерел радіоактивного забруднення, які становлять небезпеку для тих, хто працює на підприємствах, розташованих на території колишнього ПХЗ.

За 25 років незалежності не вдавалося істотно поліпшити ситуацію: державні програми приведення небезпечних об'єктів ВО "ПХЗ" в екологічно безпечний стан хронічно недофінансовувалися. Після численних звернень обласної та місцевої влади до ВР і Кабміну вдалося відновити Державну програму і в 2016 році стабілізувати ситуацію. Допомогла міжнародна підтримка з боку ЄС.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...