Епідемія "накрила" всіх: Бойовики "ДНР"-"ЛНР" втрачають шанси на наступ і гинуть від грипу

Епідемія підірвала бойові можливості проросійських бойовиків.

У терористів епідемія, інфекційні лікарні переповнені. Ілюстрація:www.ukrinform.ua

Бойовики так званих ДНР-ЛНР практично втратили час для початку наступальних дій на позиції сил АТО на Донбасі. На користь цього говорять несприятливі погодні умови, початок яких очікується вже на цьому тижні. Крім того, боєздатність незаконних збройних формувань знижена через лютування на окупованих територіях епідемії невідомого респіраторного захворювання. І, нарешті, наступ не може розпочатися через активізування переговорного процесу з приводу врегулювання ситуації на Донбасі. Про це пише кореспондент Апострофа, повідомляють Патріоти України.

Прес-центр штабу АТО повідомляє, що ситуація в зоні бойових дій поступово загострюється. За останні три доби кількість обстрілів бойовиками позицій української армії коливалося від 10 до 38 за добу. Однак до рішучих дій ДНР-ЛНР, швидше за все, вже не перейдуть. Вони практично втратили час для проведення зимового наступу, початок якого після Нового року прогнозували багато експертів.

Головною умовою для такої операції називався наступ морозів, які скували б землю. Це дозволило б широко використовувати важку бойову техніку, не побоюючись, що вона загрузне в багнюці.

Морози стояли три тижні, але вже в найближчі кілька днів синоптики обіцяють потепління. Зокрема, у четвер, 28 січня, в районі Донецька температура повітря досягне нульових значень і навіть піде в невеликий плюс. Згідно з довгостроковим прогнозом, така погода протримається весь лютий. Це означає настання бездоріжжя, що обмежить використання важкої техніки.

Також з початку року в Донецькій і Луганській областях лютує епідемія грипу. Особливо тривожна ситуація склалася в підконтрольному українській владі Краматорську. За даними спікера прес-центру штабу АТО, полковника Андрія Задубінного, досі епідпоріг в Донецькій області перевищено в 1,8 рази.

Однак, якщо українська влада бореться з поширенням хвороби, то медицина на окупованих територіях з цим завданням не справляється. Так, ще 19 січня головне управління розвідки (ГУР) Міноборони повідомило, що в районах, підконтрольних незаконним ДНР і ЛНР, поширюється невідоме інфекційне захворювання.

Так, за даними розвідників, в Горлівці через пневмонію померли 50 осіб, а в Донецьку серед бойовиків так званого 1-го армійського корпусу "виявлено поширення інфекційного захворювання, тип і походження якого лікарі визначити не можуть". А 24 січня в ГУР повідомили, що в окупованих районах Донецької області від грипу та ГРВІ померли вже близько 300 людей: "Окупаційна "влада" Донбасу не спроможна забезпечити місцеве населення необхідною медичною допомогою".

Тривогу б'є і російський активіст, волонтер Олександр Жучковський, який надає допомогу бойовикам. У своєму блозі він оголосив про збір коштів на ліки "ополченцям" і навіть закликав місцевих польових командирів продати свої дорогі машини для того, щоб на виручені гроші купити медикаменти, з якими в ДНР "гострий дефіцит".

"Це вірус, який ніхто не може або не хоче визначати за штам (офіційно заявляють, що це Н1N1 - "свинячий грип"- або одна з його мутацій). Особливість захворювання - швидкий інкубаційний період, нежить через три дні "опускається" вниз і починається двостороння пневмонія, яка супроводжується високою температурою.

Чотири різновиди нових антибіотиків не справляються при лікуванні пневмонії ... Навіть після підключення до штучної вентиляції легенів організм відмовляється жити (можливо, дуже сильна інтоксикація). Це повітряно-крапельна інфекція, ризик зараження якої майже 100 % ", - описав перебіг хвороби Жучковський.

За його словами, ситуація погіршується. 21 січня волонтер написав, що в "батальйонах десятки хворих "ополченців": "Вчора поховали померлого від пневмонії начальника штабу Першої Слов'янської бригади, позивний "Артем". Померло ще чотири бійці бригади".

Очевидно, потенціал бойовиків, сильно підірваний епідемією - і це ще одна перешкода для можливого наступу (бійці ЗСУ таких проблем не відчувають, смертність від грипу в лавах української армії нульова). У штабі АТО відзначали, що в середині січня через грип боєздатність деяких загонів бойовиків падала наполовину.

Годі й говорити про те, що наступаюча відлига тільки посилить поширення інфекції, яку медицина ДНР і ЛНР зупинити не в змозі. "Хороші медичні центри там не функціонують, лікарське забезпечення і медична допомога здійснюються лише через гуманітарні міжнародні організації", - пояснив міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі.

І, нарешті, ще однією обставиною є активізація переговорного процесу щодо досягнення миру на сході України, який розпочався з візиту до Києва повноважного представника Росії в Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі Бориса Гризлова.

На тлі цих подій, критичного загострення ситуації на фронті, подібного торішнім боям під Дебальцевим, очікувати не варто. Однак обстріли позицій сил АТО, швидше за все, не припиняться. Цей "турбуючий" фактор необхідний, зокрема, для того, щоб змусити Україну бути більш зговірливою під час Мінського процесу.

тестова стаття з фокус.юа

середа, 8 травень 2024, 17:21

з https://focus.ua/uk/voennye-novosti/643725-zs-rf-zahopili-she-dva-naseleni-punkti-donechchini-i-prosuvayutsya-na-pivdni-deepstate-karta. RU. РОЗДІЛИ. МАТЕРІАЛИ. Підтримайте нас. ВОЄННИЙ ФОКУС РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКА ВІЙНА БИТВА ЗА ДОНБАС. Українські вій...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...