"Есть предложения по поиску новых подземных источников из космоса": Аксьонов розповів, як забезпечить водою Крим

Недоглава окупованого півострова побідкався, що урожайність культур в аграріїв порівняно з минулим роком скоротилася майже в два рази.

Сергій Аксьонов. Фото:Цензор.НЕТ

У шести районах Кримського півострова запроваджено режим надзвичайної ситуації. Сезон видався скупий на дощі, Україна перекрила Північно-Кримський канал, який живив півострів дніпровською водою, і вологи стало не вистачати настільки, що кримчани змушені були відмовитися від вологолюбних сільгоспкультур і навіть розглянути питання про вторинне використання стічних вод. Про те, як намагається знайти вихід із ситуації "керівництво" окупованого півострова, розповів самопроголошений "глава" Криму Сергій Аксьонов, передають Патріоти України,.

Згідно з твердженнями журналістів, до 2014 року проблем не було навіть в посушливі періоди - республіка щорічно отримувала по 3 мільярди кубів води з Дніпра, 80 відсотків яких йшло на зрошення полів і садів. Потім канал перекрили шлюзом, і зараз, за даними ВНДІ сільського господарства Криму, на все про все залишилося 700-800 мільйонів кубів, які дають місцеві джерела. А тут ще й посушливе літо ...

"З того, що відомо точно: ми втратили в цьому році в порівнянні з минулим близько 700 тисяч тонн зернових. Урожайність скоротилася майже в два рази: якщо в 2017 році ми збирали по 32 центнери з гектара, то в 2018-му - лише по 16,2 центнера", - говорить Аксьонов.

Що планує "влада" окупованого півострова для забезпечення кримчан водою з альтернативних джерел? "У нас є пропозиції з пошуку нових підземних джерел з космосу, варіант опріснення солоної води, використання для поливу очищених стічних вод", - говорить він.

На перший погляд, і голову тут ламати нічого - опріснювати морську воду, як це роблять Арабські Емірати або Ізраїль, і все. Однак, за словами глави недореспубліки, поки жоден із запропонованих проектів з опріснення не реалізований через занадто дорогу воду, яка виходить в результаті, - в 2,5 рази дорожче від існуючих розцінок - але ж вони всі звикли отримувати від України воду "на халяву".

"Моє завдання - посприяти роботі на експериментальному майданчику. А їм (аграріям) - зробити правильний висновок про доцільність вирощування тут тих чи інших рослин. Економічна вигода - це головний аргумент на користь тієї чи іншої нової культури", - прогнозує "глава" Криму.

За його словами, зараз з'являється багато інших проектів подачі води на півострів. Але питання полягає лише в тому, як правильно подати продукт, як виставити на торги. І всюди вирішальну роль грають професіонали своєї справи.

"Все починається з людини. Якщо є фахівець, який хоче реалізувати свій проект, в його господарстві справа кипить і очі горять зробити ще більше, то з таким можна сміливо братися за справу. З таким навіть з пилу що-небудь, та виліпиш хороше, а безініціативність людині хоч золоту жилу дай - вона все одно все провалить", - робить висновок Аксьонов, підводячи риску під "звітом" про ефективність свого режиму - адже де вода?

Цікаво, до якого виду господарників відносить себе "недоглава" Криму? Як видно, поки що півострів без води ...

Джерело: MK.RU

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...