Hasta la vista, бензоколонка, що уявляє себе надпотугою: Занепад нафтової ери стартує за чотири роки - вчені

До середини сторіччя споживання вуглеводнів вкладатиметься в жалюгідні декілька відсотків від загального обсягу.

Нафтова епоза закінчується. Ілюстрація:112 Україна

Епоха постійно зростаючого попиту на викопне вуглеводневе паливо, що тривала понад століття, близька до завершення: з 2020 року споживання нафти, а також вугілля в світі почне падати за рахунок поширення електромобілів і розвитку сонячної енергетики. Такий прогноз міститься в дослідженні, підготовленому Імперським коледжем Лондона і організацією Carbon Tracker Initiative, передають Патріоти України.

Згідно з доповіддю, до 2040 року сонячна енергія буде задовольняти 23% світового виробництва електроенергії, а до 2050 року - 29%. Використання вугілля в цій сфері повністю припинитися, а ринкова частка газу становитиме лише 1%.

До 2035 року третина всього транспорту на планеті буде представлена електромобілями, до 2040 року - половина, а після 2050 р го - понад дві третини.

В результаті вже до 2025 року попит на нафту впаде на 2 млн барелів на день, до 2040-го - на 16 млн барелів на день, а до 2050-го - на 25 млн барелів щодня.

Правила гри зміняться радикально і, можливо, назавжди, а на ринку "чорного золота" сформується надлишок пропозиції, аналогічний тому, що призвела до обвалу котирувань в 2014-15 рр, попереджають автори дослідження.

"У найближчі 10 років викопне паливо втратить 10% ринку на користь сонячної енергетики і електромобілів. Можливо, комусь здасться, що це небагато, але це тільки початок кінця", - цитує Reuters заяву Carbon Tracker.

Нафтові компанії продовжують розповідати про те, що попит на їх продукцію буде тільки зростати - це цілком зрозуміла спроба виправдати "business as usual", яка в кінцевому підсумку може обернутися "невдалим ризик-менеджментом", говорить глава досліджень Carbon Tracker Джеймс Літон.

Дані доповіді підтверджують Міжнародне енергетичне агентство, Світова енергетична рада і одна з найбільших енергокомпаній Франції Engie SA.

За оцінкою МЕА, в найближчі 5 років світовій економіці належить пережити бум відновлюваної енергетики, до 2020-го року 60% всієї нової електрогенерації на планеті буде здійснюватися за рахунок поновлюваних джерел, а сумарне вироблення сонячних і вітрових електростанцій складе 7,6 ТВт - еквівалент всієї електрогенерації США і Євросоюзу разом узятих.

Нафтовому ринку доведеться пережити кілька "цунамі" і обвалення цін до 10 доларів за барель, заявив у грудні в інтерв'ю Bloomberg глава по дослідженнях та інноваціях Engie SA Тьєррі Леперк.

Перш за все, різко впаде собівартість виробництва електрики з відновлюваних джерел. Крім того, продовжать розвиватися технології виробництва акумуляторних батарей.

Нарешті, воднева енергетика може поставити хрест на нафтовій залежності і замкнути споживання енергії на повністю поновлюваний цикл, вважає Леперк.

тестова стаття з фокус.юа

середа, 8 травень 2024, 17:21

з https://focus.ua/uk/voennye-novosti/643725-zs-rf-zahopili-she-dva-naseleni-punkti-donechchini-i-prosuvayutsya-na-pivdni-deepstate-karta. RU. РОЗДІЛИ. МАТЕРІАЛИ. Підтримайте нас. ВОЄННИЙ ФОКУС РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКА ВІЙНА БИТВА ЗА ДОНБАС. Українські вій...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...