Гібридна війна продовжується: За хакерськими атаками останніх днів стоять кіберзлочинці з РФ - Турчинов

Одне з головних завдань кіберзлочинців полягало в дестабілізації фінансово-банківського сектора України напередодні Нового року для зриву кампанії соціальних виплат, ускладненню функціонування провідних державних установ і блокування бюджетного процесу.

Олександр Турчинов. Фото:Сегодня

За потужними кібератаками, що відбувалися останнім часом, стоять кіберзлочинці з РФ. Про це повідомив Секретар РНБО Олександр Турчинов у своєму коментарі журналістам, передають Патріоти України з посиланням на прес-службу РНБО.

За його словами, близько тижня тому почалася активна фаза масштабних кібератак на інформаційні ресурси державних органів, об'єкти критичної інфраструктури та установи недержавного сектора. "Ці атаки були заздалегідь сплановані і скоординовані з центру, розташованого в РФ", - зазначив Секретар РНБО, пояснивши, що атаки здійснюються з використанням комп'ютерних мереж, розташованих в різних країнах.

"Одне з головних завдань кіберзлочинців полягало в дестабілізації фінансово-банківського сектора України напередодні Нового року, що повинно було привести до зриву кампанії по соціальних виплатах, ускладнити функціонування провідних державних установ і блокувати бюджетний процес", - повідомив Турчинов.

Секретар РНБО підкреслив, що зусиллями фахівців кіберпідрозділів ДССЗЗІ, СБУ та НПУ "незважаючи на те, що кібератаки не припиняються, в найкоротші терміни функціонування уражених комп'ютерних систем було відновлено".

"Аналіз кіберінциденту показав, що інформаційні ресурси, підключені до державної системи кіберзахисту, не постраждали", - зазначив Турчинов, наголосивши, що через брак фінансування велику кількість інформаційних ресурсів державних органів досі не підключено до цієї системи.

"Зокрема в 2016 році з передбачених на ці цілі коштів, не було виділено ні копійки через блокування парламентом рішення щодо наповнення спеціального фонду Державного бюджету за рахунок конфіскованих коштів", - підкреслив Секретар РНБО, додавши, що нинішня ситуація свідчить про необхідність "негайного виділення необхідного фінансування для розвитку державної системи кіберзахисту, зокрема в Державному бюджеті 2017 року".

За словами Секретаря РНБО, питання зміцнення кіберзахисту державних інформаційних ресурсів в умовах агресивних проявів гібридної війни з боку РФ буде розглянуто на засіданні Національного координаційного центру кібербезпеки за участю керівництва Уряду України, яке відбудеться сьогодні в ситуаційному центрі РНБО України.

"За результатами обговорення буде прийнято деталізований план заходів щодо підвищення рівня кіберзахисту", - підсумував Турчинов.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...