Глава УГКЦ висловився про перенесення дати святкування Різдва

Щоб церковне керівництво не спровокувало розкол, миряни самі повинні схвалити подібну ідею.

Блаженніший Святослав (Шевчук). Фото: 24tv.ua.

Глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Блаженніший Святослав (Шевчук) заявив, що в УГКЦ розглядають можливість спільного святкування Різдва з церквами, які шанують це свято за григоріанським календарем. В ефірі Радіо "Марія" він зазначив, що фактично велика частина УГКЦ святкує Різдво та інші свята за григоріанським календарем, зокрема в країнах української діаспори, але в Україні поки що зберігається святкування за юліанським календарем, передають Патріоти України.

"Ми повинні прагнути до того, щоб святкувати Різдво та інші нерухомі свята за точним григоріанським календарем - так, як це зараз роблять не тільки католики, але і більшість православних церков світу. Це питання має не так догматичний, як дисциплінарний зміст", - сказав Святослав.

При цьому священик нагадав, що такі зміни, як, наприклад, зміни календаря, вже не раз провокували церковні розділення і розколи. "Я хочу, щоб це питання піднімала не тільки ієрархія, але й миряни. Все церковне тіло може перейнятися ідеєю святкування нерухомих свят за григоріанським календарем. Крім того, ця ідея повинна мати екуменічний характер. Ми матимемо достатньо сили це здійснити, коли перехід ми здійснимо разом з нашими православними братами. Тоді це прихильно сприйметься громадськістю України і не породить нових перешкод для відновлення єдності єдиної помісної Київської церкви", - сказав глава УГКЦ.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...