"Грім" на голову ворога: Стало відомо, як створюються українські ракетні комплекси

​Нова ракетна зброя за оцінками фахівців почне надходити у війська в найближчі півтора-два роки.

Фото:http://www.segodnya.ua/

В Україні повідомили про створення нового оперативно-тактичного комплексу “Грім”, здатного вражати цілі на дальності до 450 км. Виріб розробляється фахівцями конструкторського бюро “Південне”. Крім цього, в нашій країні проводяться випробування ракетного комплексу “Вільха”, який є глибокою модернізацією старої радянської реактивної системи залпового вогню “Смерч”. На думку експертів, нова ракетна зброя почне надходити у війська в найближчі півтора-два роки. Про це пише Сегодня, передають Патріоти України.

НАСТУПНИК “САПСАНА”. Про розробку в Україні нового оперативно-тактичного ракетного комплексу (ОТРК) “Грім” повідомив генеральний конструктор дніпровського КБ “Південне” Олександр Дегтярьов. За його словами, на підприємстві йде розробка як мінімум семи проектів для потреб Збройних сил, і ОТРК “Грім” – тільки один з них. “Зараз цей комплекс знаходиться на стадії остаточного доведення ракети”, – уточнив Дегтярьов. За інформацією розробників, дальність польоту цієї ракети складе від 250 до 450 км.

Якщо ці параметри будуть досягнуті, то ОТРК “Грім” зможе стріляти в чотири рази далі старого радянського ракетного комплексу “Точка-У”, який є зараз на озброєнні української армії. Радіус ураження “Точки” становить приблизно 120 км. Однак головна проблема не у відносно малій дальності, а в тому, що “Точка-У” надійшла на озброєння в далекому 1975 році і зараз вже застаріла.

Більш далекобійних засобів поразки у розпорядженні сухопутних військ ЗСУ в даний час не існує. До речі, Російська Федерація прийняла на озброєння нові ОТРК “Іскандер-М”, здатні вражати цілі в радіусі від 280 км (основне озброєння) до максимальних 500 км (правда, не вказується, з яким типом головної частини досягається така дальність).

Про створення власного ОТРК в Україні заговорили ще у 2006 році. У 2007 році КБ “Південне” стало головним розробником вітчизняного оперативно-тактичного ракетного комплексу “Сапсан”. Як повідомив тодішній міністр оборони Анатолій Гриценко, новий виріб має “об’єднати властивості систем залпового вогню, тактичних і оперативно-тактичних комплексів”, а також замінити старі радянські ракетні комплекси, що дісталися Україні. Імовірно “Сапсан” повинен був вражати цілі у радіусі до 280 км.

Вказувалися різні терміни завершення робіт зі створення “Сапсана” – спочатку 2012-ий, а потім 2015-ий рік. Однак у 2013-му Україна взагалі відмовилася від цього проекту. Як пояснив тодішній міністр оборони, росіянин, Павло Лебедєв (керував військовим відомством з 28 грудня 2012-го по 27 лютого 2014-го року) за весь час роботи “розробник витратив 200 млн гривень, але не видав ні дослідного зразка, ні конструкторської документації”.

Коли у 2014 році почалася війна, Павло Лебедєв втік до Росії і був оголошений у розшук, а в Україні знову заговорили про створення сучасного неядерного “ракетного щита”. У листопаді 2016 року стало відомо, що держпідприємство “Павлоградський хімзавод” разом з КБ “Південне” розробили новий ОТРК “Грім”. За словами гендиректора ПХЗ Леоніда Шімана, “Грім” є наступником загубленого “Сапсана”. Робота почалася майже відразу ж після закриття проекту “Сапсан”, причому держфінансування на нову розробку не надходило. За словами Шімана, залучалися “кредитні ресурси”, крім того, виробом зацікавився іноземний замовник, на кошти якого здійснюється проектування дослідних зразків.

“ГРІМ-2”. Цим іноземним замовником виявилася Саудівська Аравія, яка виділила близько $ 40 млн на створення ОТРК “Грім-2”. Судячи з макету, пускова установка буде заряджатися двома ракетами і розміщуватися на п’ятиосній колісній машині, яка буде виготовлятися в Дніпрі. Розробники вирішили зробити машину універсальною – комплекс зможе стріляти як балістичними, так і крилатими ракетами, а також вражати повітряні цілі. Мінімальна дальність ураження ОТРК “Грім-2” складе 50 км, а максимальна (в експортному варіанті) – до 280 км. Якщо ж комплекс буде використовуватися для потреб української армії, то дальність може бути збільшена і до 350 км.

Максимальний радіус ураження “Грім-2” може досягати і 500 км.

За словами директора інформаційно-консалтингової компанії Defence Express Сергія Згурця, “Грім-2” є “усіченою” версією “Грома”. “За заявами розробників, тактико-технічні характеристики можуть нарощуватися. Наприклад, в польоті ракета зможе здійснювати спеціальні протиракетні маневри, щоб її не збили засоби ППО противника, а також відходити від постановників перешкод. Комплекс зможе робити і багато інших речей, які іноземному замовникові не пропонуються”, – пояснив Сергій Згурець.

За даними КБ “Південне”, виготовлення ОТРК “Грім” почалося у серпні 2016 року. Перші практичні стрільби з “Грома-2” планувалося провести до кінця 2016 року, проте інформація про проведення подібних випробувань поки не з’являлася.

Поки тільки макет. ОТРК “Грім” зможе вражати цілі на дальності до 450 км

“ВІЛЬХА”. Зате досить багато надходить інформації про випробування іншого українського ракетного комплексу “Вільха”. Він сконструйований таким чином, що однойменна корректована ракета, створена за участю київського КБ “Луч”, запускається за допомогою реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) “Смерч”. Це найбільш потужна, 300-мм радянська РСЗВ, прийнята на озброєння в 1987 році.

Створення та доведення “Вільхи” проводяться під контролем секретаря РНБО Олександра Турчинова. Як уже повідомляла “Сегодня”, перше випробування цієї системи відбулося 22 березня 2016 року. Друге випробування відбулося 26 серпня 2016 року, під час якого було вироблено 14 пусків ракет. Всі вони були визнані успішними.

“Ця ракета може влучити у ціль розміром з волейбольний майданчик, випалити все на площі, яка вимірюється футбольними полями”, – розповів за результатами тих випробувань помічник міністра оборони Юрій Бірюков. А після третіх випробувань, що відбулися 17 листопада 2016 року, Бірюков назвав “Вільху” “моторошною зброєю, яка може стріляти на десятки кілометрів і влучати у коло діаметром у 50 метрів”.

На думку Бірюкова, створена на українських підприємствах ракета “Вільха” зможе заповнити брак боєприпасів для “Смерчів”, які “знищувалися багато років”. А, за словами Сергія Згурця, поява у військах “Вільхи” допоможе вирішити проблему старіння “Точки-У” як мінімум з точки зору дальності дії. Адже новий комплекс зможе вражати цілі в радіусі від 120 км.

КОЛИ ЧЕКАТИ. Експерт з питань ВПК Максим Глущенко зазначає, що в сфері створення високоточної зброї українська промисловість досягла найбільшого прогресу, а за умови нормального фінансування нова ракетна зброя може з’явитися у військах через півтора-два роки. “Такого класу зброя – це хороший стримуючий фактор для будь-якої агресії. Тому саме на неї зроблена ставка у новій військовій доктрині, а під проекти є необхідне фінансування”, – зазначив Максим Глущенко, маючи на увазі “Вільху”. Про такі ж терміни говорить і Сергій Згурець.

А ось прогнози по тому ж “Грому” поки менш оптимістичні. У кращому випадку цей комплекс може з’явитися в розпорядженні ЗСУ не раніше 2020 року.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...