"Грошей у країни немає": Екс-прем'єр РФ пояснив, що чекає економіку Росії

Криза в РФ почалася задовго до західних санкцій через нездатність Кремля проводити будь-які реформи. Зараз вона тільки набирає обертів.
Михайло Касьянов. Фото: zampolit.com.

Заяви влади Росії про те, що економіка РФ "відштовхнулася від дна" і почала знову зростати - не більше, ніж "розмови для бідних". Таку думку висловив екс-прем'єр-міністр Росії Михайло Касьянов в інтерв'ю, опублікованому сайтом "Гордон", передають Патріоти України.

Касьянов заявив, що криза в РФ почалася задовго до західних санкцій через нездатність Кремля проводити будь-які реформи. "За останні 10 років, коли ціна на нафту виросла, бажання реформувати у російських державних діячів зникло. Щойно нафта впала зі 120 до 60, а потім ще нижче, виявилося, що залежність Росії від експорту нафти настільки висока, що грошей у країни немає. Це, я повторюю, головна причина економічного спаду, зжимання економіки. А санкції посилили і розвинули цю проблему, оскільки російські банки і промисловість підживлювалися за рахунок дешевих кредитів з-за кордону, в першу чергу. І раптом ринки для рефінансування виявилися закриті, тому економічне зростання не тільки зупинилося, але і не може початися знову", - зазначив він.

"Тому вся сьогоднішня риторика про те, що ми досягли дна, відштовхнулися і стрибаємо вгору, - це розмови для бідних. Ми бачимо маніпуляцію статистикою, приблизно таку, як у Радянському Союзі: вже дійшли і до цього", - наголосив екс-прем'єр РФ.

За словами Касьянова, "санкції, звичайно, працюють". Ті обмежувальні заходи, які спрямовані проти російської газової і нафтової промисловості, позбавили ці корпорації обладнання, яке їм дуже необхідне для розробки нових родовищ, і навіть того, яке необхідно для підтримки дебету існуючих свердловин. "Дуже скоро почнеться падіння обсягів видобутку - я вже не кажу про ціни", - спрогнозував він.

"Всі фактори працюють у комплексі: нездатність проводити реформи, західні санкції, жахлива внутрішня і зовнішня політика, яку російська влада веде, плюс тиск на бізнес. Триває переділ власності, й інвестиційний клімат у країні просто моторошний. Немає інвесторів російських, не кажучи вже про іноземних, які згорнули всі свої інвестиційні плани. Хтось закінчує раніше розпочаті проекти, а хтось навіть і не дивиться уже в нашу сторону", - наголосив колишній глава російського уряду. За словами Касьянова, всі ці чинники позбавили Росію джерел економічного зростання в найближчій перспективі.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...