Гуманні європейці поспішають на допомогу українським чиновникам: Венеціанська комісія вимагає змінити закон про люстрацію

За словами Джанні Букіккіо, держави мають право самостійно вибудовувати власне законодавство в настільки педантичних питаннях, але вони повинні дотримуватися загальних, прийнятих у світі норм і критеріїв.

Венеціанська комісія. Фото: Укрінформ.

Європейська комісія "За демократію через право" ("Венеціанська комісія") підкреслює необхідність змін закону "Про очищення влади" (про люстрацію). Про це заявив у коментарі Українським Новинам голова Комісії Джанні Букіккіо, передають Патріоти України.

"Закон про люстрацію в України мав ряд недоліків, які "Венеціанська комісія" вказала й рекомендувала для зміни. Закон, однак, не було змінено дотепер. Деякі виправлення перебувають на розгляді Верховної Ради, але ми ще не оцінювали їх", - підкреслив він. За словами Букіккіо, держави мають право самостійно вибудовувати власне законодавство в настільки педантичних питаннях, але вони повинні дотримуватися загальних, прийнятих у світі норм і критеріїв.

"Застосування закону про люстрацію у своєму первісному виді, недоліки якого ми визначили, серйозно порушувало основні права громадян. "Венеціанська комісія" рекомендувала внести виправлення в закон про люстрацію, щоб привести його у відповідність із європейськими стандартами й запобігти порушенням прав людини. Ми вважаємо, що це важливо зробити. Процес люстрації може ефективно захистити молоду демократію від своїх ідеологічних ворогів, але якщо вона здійснюється довільним образом, це може створити нових ворогів і може підірвати верховенство закону й довіру суспільства до нових установ", - заявив голова "Венеціанської комісії".

При цьому, Джанні Букіккіо відмовився давати оцінку, наскільки ефективно йде процес люстрації в Україні. "Недоліки ми визначили. Там були серйозні порушення основних прав деяких осіб. Але я не знаю конкретної ситуації. Питання не до мене, і не до "Венеціанської комісії", щоб висловити думку про ефективність закону про люстрацію й конкретний вплив, який він мав на права людини в Україні", - стверджує він.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...