Як отримати легальний дозвіл на зброю: Тонкощі закону

Нормативно-правовими актами України чітко визначено вимоги до осіб, які можуть отримати дозвіл на зброю.

Зброя. Фото: Львівська пошта

У тонкощах українського законодавства з питання отримання дозволу на зброю допомогли розібратися фахівці відділу контролю за обігом зброї Національної поліції України. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "Народну Армію".

Останнім часом в українському суспільстві розгортається гаряча дискусія навколо питання щодо закріплення на конституційному рівні права на володіння вогнепальною зброєю. Додаткового емоційного резонансу цій дискусії надає антитерористична операція на Донбасі, що призвела до суттєвого збільшення кількості нелегальної зброї в Україні. Проте чи варто заради отримання примарного відчуття власної безпеки наражати себе на реальну загрозу кримінальної відповідальності через порушення українського законодавства, маючи справу з нелегальною зброєю? Тож спробуємо розібратися, як військовослужбовцю ЗС України отримати дозвіл та на законних підставах стати власником зброї, яка може забезпечити йому надійний захист, гарантуватиме безпеку для рідних та недоторканність житла

— Нормативно-правовими актами України чітко визначено вимоги до осіб, які можуть отримати дозвіл на зброю, — розповідає представник відділу контролю за обігом зброї Національної поліції України. — Громадянам України дозволяється купувати газову зброю з 18 років, мисливську гладкоствольну — з 21, мисливську нарізну — з 25 років. Щодо пристроїв для відстрілу гумових набоїв, то законодавство дозволяє мати їх тільки деяким категоріям громадян: народним депутатам України, суддям, співробітникам правоохоронних органів та їхнім близьким родичам, особам, які беруть участь у кримінальному судочинстві, військовослужбовцям, окрім тих, хто проходить строкову військову службу, держслужбовцям, які мають ранги й категорії, журналістам (штатним і позаштатним), членам громадських формувань, залучених для охорони громадського порядку та державного кордону. При цьому кількість одиниць, яку може мати у власності одна особа, не обмежена, однак такий власник повинен забезпечити умови для їх зберігання.

Законне оформлення зброї та спецзасобів для відстрілу гумових набоїв умовно складається з двох етапів. На першому потрібно отримати дозвіл на їх придбання, а на другому — після придбання у встановлені строки зареєструвати їх і отримати згодом дозвіл на зберігання.

Отже, розглянемо докладно процедуру отримання дозволу на деякі види зброї.

Отримання військовослужбовцями дозволу на зброю

На відміну від цивільних громадян, для військовослужбовців (окрім строковиків) підставою для отримання дозволу на придбання мисливської нарізної, гладкоствольної зброї та пристроїв для відстрілу гумових набоїв є: заява щодо видачі дозволу на придбання зброї (крім пристроїв) або рапорт на ім’я начальника органу внутрішніх справ (ОВС) за місцем проживання, заповнена картка-заява, довідка з кадрового органу за місцем служби про те, що вони є військовослужбовцями та проходять військову службу; копія картки-замінника на табельну зброю (завірена печаткою), платіжний документ із позначкою про внесення коштів за надання відповідної платної послуги; копії першої та другої сторінок, а також сторінки з реєстрацією паспорта громадянина України.

Надавати медичну довідку під час оформлення дозволу на зброю та продовження терміну його дії військовослужбовцю не потрібно. До того ж копія картки-замінника на табельну зброю звільняє його від необхідності проходити платні курси з поводження зі зброєю. Проте якщо в підрозділі, де проходить службу військовослужбовець, за штатом зброї немає, йому таки доведеться відвідувати відповідні курси.

Перелік документів, необхідних для отримання дозволу на зберігання та носіння мисливської нарізної, гладкоствольної зброї та травматичних пристроїв, продовження терміну дії дозволу, а також вимоги до умов та порядку зберігання зброї для військовослужбовців — незмінні. Водночас, враховуючи реалії сьогодення — довготривалі відрядження до району проведення АТО, — радимо військовослужбовцям, які є власниками зброї, на цей час здавати її на тимчасове зберігання до ОВС за місцем проживання.

Також слід звернути увагу на те, що при оформленні (продовженні терміну дії) дозволу на травматичну зброю, поліс страхування відповідальності власників зброї не потрібен.

Мисливська нарізна та гладкоствольна зброя

Порядок отримання дозволу на мисливську зброю регулює Інструкція, затверджена наказом МВС України від 21.08.1998 № 622 (зі змінами)

Для отримання дозволу на придбання мисливської нарізної, гладкоствольної зброї цивільні особи подають до ОВС за місцем проживання: заяву щодо видачі дозволу на придбання зброї; заповнену картку-заяву; медичну довідку форми 127/о; довідку про вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та застосування (варто звернутися до спеціалізованого тиру, де проводять таке навчання); платіжний документ із позначкою про внесення коштів за надання відповідної платної послуги; копії першої та другої сторінок, а також сторінки з реєстрацією паспорта громадянина України.

Мисливську зброю протягом десяти днів від дня придбання необхідно зареєструвати в органах внутрішніх справ (який надав на це дозвіл) з одержанням дозволу на її зберігання та носіння. Для цього до ОВС подають: заяву щодо видачі дозволу на зберігання та носіння зброї; дві фотокартки розміром 3х4 см; дублікат дозволу з позначкою магазину про продаж зброї або з позначкою про переоформлення; платіжний документ із позначкою про внесення коштів за надання відповідної платної послуги. Також власник зброї пред’являє договір страхування відповідальності власників зброї.

Для перереєстрації зброї (продовження терміну дії дозволу на її зберігання та носіння) власник подає до ОВС: заяву про продовження терміну дії дозволу; медичну довідку; довідку про експериментальний відстріл (нарізна, газова зброя та травматичні пристрої); платіжний документ із позначкою про внесення коштів за надання відповідної платної послуги; договір страхування відповідальності власників зброї.

Зброю (в розрядженому стані) та боєприпаси до неї потрібно зберігати в металевих ящиках (сейфах).

Нагородна вогнепальна зброя

Особам, які мають нагородну вогнепальну зброю, ОВС видають дозволи на її зберігання, носіння без зазначення терміну дії, з позначкою «Нагородна».

Для одержання такого дозволу громадяни, які мають нагородну зброю, зобов’язані протягом місяця подати в ОВС: заяву, заповнену картку-заяву, оригінал (повертають власникові) або засвідчену копію документа про нагородження зброєю, дві фотокартки розміром 3х4 см, платіжний документ із позначкою про внесення коштів за надання відповідної платної послуги.

Особи, які мають зареєстровану нагородну зброю, для підтримання навичок користування нею можуть купувати для цього боєприпаси. Щоб отримати дозвіл на придбання боєприпасів до нагородної зброї, її власник має подати в ОВС: заяву про надання дозволу на придбання боєприпасів із зазначенням їх кількості, копію дозволу на зберігання нагородної зброї, платіжний документ із позначкою про внесення коштів за надання відповідної платної послуги.

Зберігають зброю (у розрядженому стані) та боєприпаси до неї в металевих ящиках (сейфах) за місцем постійного проживання власників.

У разі смерті власника близькі померлого мають впродовж п’ятдесяти днів здати в ОВС на тимчасове зберігання нагородну зброю та патрони до неї до вирішення питання про успадкування майна.

Нагородну короткоствольну вогнепальну нарізну зброю за погодженням з МВС України спадкоємці можуть передати до державного музею. Її також може бути залишено у власності спадкоємців. Однак це стане можливим після того, як підприємство або майстерня з виготовлення та ремонту вогнепальної й холодної зброї приведе її в стан, що унеможливлює здійснення пострілу без спеціальних ремонтних робіт. Таке підприємство або майстерня видає довідку про таку переробку, ксерокопію якої подають в ОВС, де зареєстровано зброю, а оригінал залишається в спадкоємця, або разом з експонатом її передають у музей.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...