"Якщо сильно постаратися, то і до Москви дістане", - військовий експерт про першу версію української крилатої ракети

Ракета "Нептун" здатна забезпечити дальність стрільби по морській цілі 280 км і ще більшу дальність у разі стрільби по береговій стаціонарній цілі.

Крилата ракета "Нептун". Фото: Фейсбук.

Українську крилату ракету "Нептун" розробляли не один рік, поки Рада національної безпеки і оборони (РНБО) не ухвалила рішення зробити черговий етап випробувань публічним. Про це повідомив директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, військовий експерт Сергій Згурець у Facebook, передають Патріоти України.

Він зазначив, що "Нептун" – дуже своєчасний проект. "Для України створення потужної зброї має виключне значення для забезпечення національної безпеки. За умов обмежених ресурсних можливостей варто вибирати проекти за критерієм "ефективність-вартість". Ракетний проект "Нептун" належить саме до таких оптимальних рішень", – розповів експерт.
Згурець пояснив, що за порівняно невеликі кошти Україна за короткий термін часу повинна одержати крилату ракету з дальністю польоту в межах 300 км. Роботи здійснює держпідприємство "КБ "Луч" за максимального сприяння з боку секретаря РНБО Олександра Турчинова.
"Це цілком національний проект – немає залежності від іноземних партнерів, що має особливе значення на тлі відмови окремих західних оборонних компаній постачати Україні подібні зразки озброєння або складові до них. Можна стверджувати, що КБ "Луч" створило нову високотехнологічну національну кооперацію, до якої входять підприємства, що забезпечили створення бойової частини, системи управління, головок самонаведення різних типів, радіовисотомірів тощо", – розповів він.
Військовий експерт додав, що в новій ракеті поєднано нові ідеї з вже перевіреними рішеннями і конструкціями, виготовлення яких налагоджено в Україні, що значно зменшить витрати на підготовку до серійного виробництва ракет.
"Нині найбільш актуальною є версія наземного комплексу, оскільки вона забезпечить захист із моря, так і ураження наземних об'єктів... У подальшому ракета може бути адаптована під корабельну та авіаційну версії", – розповів він.
Згурець повідомив, що "Нептун" – дозвукова ракета зі стандартною для крилатих ракет схемою польоту. "На маршовій ділянці висота польоту – 10–30 м, на кінцевій ділянці – 4–5 м. Бойова частина – уламково-фугасна. За рахунок оснащення різними типами головок самонаведення може вражати різні типи цілей. Як з відомими координатами, так і використовуватися в якості протирадіолокаційної ракети. Ракета спроможна забезпечити дальність стрільби по морській цілі у 280 км; по береговій стаціонарній цілі – більшу дальність. Якщо сильно постаратися, то і до Москви дістане", – зазначив він.

Експерт додав, що поява такої ракети в арсеналі української армії буде мати "надзвичайно позитивне психологічне значення" і посилить ЗСУ зброєю стримування.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...