"Якщо у Конгресі проголосують за санкції, вони стають законом, незалежно від того, що про них думає президент", - американські сенатори

Сенатор Джон Маккейн заявив про готовність надати оборонне озброєння для українських військових, щоб вони могли краще захищатися, але не знає, як налаштований з цього приводу Дональд Трамп.

Джон Маккейн і Ліндсі Грем. Фото: Голос Америки.

Конгрес США може ввести нові санкції проти Росії навіть без підтримки президента Дональда Трампа, але рішення про надання оборонної зброї Україні залишається прерогативою президента США. Це випливає із заяв американських сенаторів Джона Маккейна, Ліндсі Грема та Емі Клобучар, які вони зробили в інтерв'ю українській службі "Радіо Свобода", передають Патріоти України.

Сенатор Грем зазначив, що президент в США є дуже потужною фігурою. "Він - головнокомандувач. Але Конгрес - це окрема гілка влади. У Конгресу є можливість схвалити нові санкції. Президент може погодитися з ухваленим документом і підписати його. Але якщо дві третини Конгресу голосують за санкції, вони стають законом, незалежно від того, що про них думає президент. Я сподіваюся, що президент Трамп співпрацюватиме з Конгресом для протидії Росії. Це не лише про наші вибори.

Ми були в країнах Балтії і що ми чули: вони (Росія - ред.) посягають на демократію у Балтійських країнах щодня. Що ми чуємо в Україні - кібератаки, спроби «покласти» урядові ресурси. Все це - коли хтось робить те, що Росії не подобається. Хакерська атака на систему литовського парламенту! Не треба бути Шерлоком Холмсом, щоб зрозуміти, що це зробила Росія. Якщо у вас займає багато часу зрозуміти, хто за цим стоїть, це не говорить про вас добре. Росія робить це по всьому світу. Але у 2017-му ми збираємося сильніше уразити Путіна санкціями і ми прагнемо більше допомагати нашим друзям - зокрема, Україні. Сенатор Маккейн доклав зусиль, щоб збільшити суму коштів, яку ми виділимо на українську оборону. Я сподіваюся, ми дамо чіткий сигнал наших союзникам, що на Америку можна розраховувати", - заявив Грем.

У свою чергу сенатор Джон Маккейн заявив про готовність надати оборонне озброєння для українських військових, щоб вони могли краще захищатися. "Наприклад, протитанкові ракетні комплекси "Джевелін", це - оборонне озброєння", - заявив Маккейн. За його словами, цей вид зброї США досі в Україну не поставляли через позицію президента Обами, який вирішив не робити такий крок.

Маккейн заявив, що не знає, як налаштований сам Трамп з цього приводу. "Я не знаю. Але я знаю генерала Маттіса, номінованого на міністра оборони, і знаю, що він повністю підтримує такий крок", - зазначив сенатор.

Сенатор Ліндсі Грем додав, що Конгрес США може ввести санкції навіть без підтримки президента, але щодо оборонної зброї - справа за президентом. "Це - дуже показовий приклад для тих, хто цікавиться, як працює американська демократія. Конгрес схвалить нові санкції - я в цьому впевнений. Чи підпише їх президент Трамп - я не знаю. Але якщо дві третини з нас проголосують за санкції, вони стануть законом. Конгрес погодить оборонне озброєння. Ми зробили це минулого року і зробимо це знову. Але президент вирішуватиме, давати цю зброю чи ні. Ось два приклади: Конгрес може запровадити санкції навіть без підтримки президента, але щодо оборонної зброї - тут справа за президентом. Можу запевнити вас, що більшість у Конгресі проголосує за надання оборонної летальної зброї для України", - заявив Грем.

Сенатор Емі Клобучар в свою чергу зазначила: "Ми могли сьогодні зустрітися з сім'ями, чиї кохані, брати, сини в полоні росіян. Вони не мають контакту з ними, місяцями не можуть з ними поговорити. Ми зустрічалися з жінкою, чоловіка якої вбили просто за те, що він боровся за свою країну. Ось що вони роблять - після незаконного вторгнення. Ось чому так важливо для США стояти за Україну".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...