"Єдина державна мова в Україні – це українська": Парубій заборонив депутатам від "Опоблоку" виступати російською

Наталія Королевська почала виступ російською мовою – і спікер попросив її говорити українською, адже Верховна Рада – орган державної влади.

Андрій Парубій. Фото: РБК.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав представницю "Опозиційного блоку" Наталію Королевську та всіх депутатів виступати з трибуни парламенту українською мовою, передають Патріоти України із посиланням на Українську Правду.

Спершу, надаючи слово Королевській, Парубій попросив її говорити по темі законопроекту, який стосувався пенсій. Королевська почала виступ російською мовою – і спікер попросив її говорити українською, адже Верховна Рада – орган державної влади.

Вона продовжила українською – і закликала застосовувати цей підхід до всіх депутатів. Зала підтримала відповідну пропозицію Парубія.

Однак згодом, уже під час обговорення іншого законопроекту, член "Опоблоку" Олександр Долженков знову заговорив російською мовою і наполягав, що виступати з трибуни можна будь-якою мовою. Але спікер знову закликав говорити державною мовою і не створювати конфліктних ситуацій.

"Не робіть конфлікту там, де його нема. Є єдина державна мова в Україні – це українська", – сказав Парубій. Він зазначив, що в жодному парламенті європейських країн неможливо було б виступати мовою іншої держави депутату цієї країни.

"Хочете переклад – запишіться… Але не провокуйте конфлікт і протистояння" – закликав голова Верховної Ради. Згодом Парубій попросив виключити мікрофон представника "Опозиційного блоку" Сергія Матвієнкова, який заявив про "мовні спекуляції".

"Наголошую, що отримав звернення стосовно мововедення. Чітко зазначено: засідання Верховної Ради України, її комітетів і комісій ведуться державною мовою. Промовець може виступати іншою мовою, якщо переклад його виступу на державну мову забезпечує апарат ВРУ", – сказав спікер.

"Станом на зараз немає механізму забезпечувати такий переклад. Ми порадимося, як у таких ситуаціях діяти. Будемо думати, як працювати", – додав Парубій.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...