Хіти тижня. Чорне море тепер завжди буде холодним: Експерти зробили несподівану заяву

Експерти ще 10 років тому прогнозували істотне зменшення температури води у Чорному морі. То їх слова підтвердились?

Цього року вода біля Одеси - суперхолодна. Зазвичай вода в червні уже тепла, а на середину літа, буває, — холоднішає. Це стається через відгін — вітер з берегу “відсуває” теплу воду, а на її місце приходить вода з морського дна температурою не вище 10 градусів, зазначаюьть Патріоти України.

На початок липня-2017 вода в морі тільки почала теплішати, та й то, лише на кілька градусів. Такі обставини змушують згадати песимістичні прогнози десятирічної давнини, що пророкували нам непридатне для купання Чорне море.
 Температура морської води біля узбережжя Одеси за останні 30 днів
Ситуація з температурою води — насправді лякає курортника. За даними сайту Метеопост, 20-градусний рубіж температура води в районі Одеси подолала аж в кінці червня — 29-го і протрималась близько тижня. А потім — знову опустилась. Тож ми вирішили вияснити, що ж трапилось з чорноморською водою?

Що прогнозували 10 років тому і чим це пов’язане зі згоном води?

10 років тому мова йшла про глобальне охолодження Чорного моря. В 2000-х роках в Криму поміж місцевих жителів ходили чутки про те, що за десять років море, через низьку температуру, стане взагалі непридатним для купання.

Ми звернулись до експерта — колишнього керівника морського відділення Українського гідрометеорологічного інституту Юрія Ільїна. За його словами, “відгін, зокрема біля Одеси, спостерігається при вітрах, що йдуть з заходу, півночі, північного заходу, інколи і при південно-західних. Це як раз характерно для червня — початку липня. При сильному вітрі відганяється прогрітий шар і на його місце приходять придонні води. Поки ці холодні води не прогріються упродовж кількох спекотних днів, буде холодна вода. Якщо вітер не дуже сильний, 4 - 5 м/с, але стійкий — протягом доби, також може відбутись відгін. А тривалий і сильний вітер може навіть за пів доби “охолодити” море.”

Дивлячись на вирізку погоди за червень 2017-го року, бачимо що вітри були досить сильні — близько 8 метрів за секунду, а інколи траплялись пориви до 15-20 м/с. Отже, можна зробити висновок: вода холодна саме через відгін, а не через щось «глобальне».

Чи дозволяє погода та температура води вважати 2017-й рік аномальним?

Але, так чи інакше, низька температура води псує нерви курортникам. Купатись в 10-градусній воді, погодьтесь, екстремальна “розвага”. Але мешканці Одеської області вже звикли до низької температури морської води. Наш експерт, Юрій Ільїн, вважає, що наразі не можна сказати, чи є 2017-й рік аномальним. За його словами, “такі висновки можна робити тільки по закінченню “сезону”, коли буде інформація. Зараз “на око” можна сказати, що роки подібні до 2017-го вже бували — і в Криму, і на Північно-Західному узбережжі Чорного моря.”

До слова, в Криму цього року ситуація набагато гірша — окрім холодної води, погода “дарує інші сюрпризи” - постійні дощі, зливи, шквали та грози. Ситуація там — дійсно критична. Експерт Національного екологічного центру України Ірина Ставчук вважає, що “зміни клімату відбуваються на всій планеті і викликані передовсім людським фактором. Якщо ми зараз не скорочуватимемо викиди парникових газів та не перейдемо на відновлювальні джерела енергії, за 30 — 50 років можуть наступити катастрофічні та безповоротні зміни клімату.”

Нові прогнози метеорологів: відчутних змін не буде

“За усіма показниками, наступні кілька років не буде відчутних змін — рівень Чорного моря і температура над водою залишаться на такому ж рівні, температури повітря і води в прибережній смузі — також. Хоча, скоріш за все, фон буде трохи холодніший, порівняно з минулими десятиріччями. Наразі дати точніші прогнози неможливо, адже повна картина буде лише наприкінці року” - нагадав Юрій Ільїн.

На жаль, в Одесі найближчі два тижні вітри не вщухнуть, а десь з 20-х чисел липня почне теплішати. І після 25-го числа температура води в Чорному морі стане приємною для купання. На курортах поблизу Одеси — Кароліно-Бугаз, Затока — ситуація така сама.

Втім, якщо подібні погодні сюрпризи не припиняться, то морські курорти України ризикують втратити популярність. Тим паче, що рівень цін на організований відпочинок закордоном цього року подекуди нижчий за український, а якщо і дорожчий, то на копійки при всій різниці якості. Наприклад, за підрахунками експертів, відпочинок в Туреччині чи Болгарії може обійтися в 5500-5700 гривень за сім ночей по програмі “все включено” з перельотом. А дістатись потягом, наприклад, до Затоки і самому витрачати на харчування і житло (пристойне) — не менше 5000 грн. Тож проблема виходить за рамки суто кліматичної.

Автор: Микола Романюк, Київ

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...