Хіти тижня. Про те, як "прижився" на передовій український тактичний комплекс "Хижак" (Predator)

Висока маневреність, широке застосування тактичних груп і сил спеціального призначення – характерні риси сучасних військових конфліктів. Бойові дії російсько-української війни (АТО) на сході України – ще одне підтвердження цієї тенденції.

Для підвищення ефективності малих підрозділів необхідні нові технічні рішення. Серед цікавих вітчизняних пропозицій – ініціативні розробки Харківського заводу засобів індивідуального захисту, розповідають Патріоти України.

На виставковому стенді «Ліги оборонних підприємств» на збройовій виставці в Туреччині були представлена продукція харків’ян, яка вже використовується бійцями спецпідрозділів Збройних сил і Національної гвардії України в ході російсько-української війни (АТО). Особливий інтерес у відвідувачів викликав тактичний комплекс “Хищник (Predator)”, який призначений для оснащення кулеметників.

Він забезпечує безперебійне живлення зброї боєприпасами з контейнера, який кріпиться за спиною кулеметника. “Хищник (Predator)”, за твердженням розробників, незамінний при виконанні рейдових завдань і в ближньому бою, де потрібна висока щільність вогню. Комплекс дає бійцю можливість вільно пересуватися і утримувати зброю на напоготові, тривалий період вести контрольований вогонь, не витрачати час на перезарядку стрічок.

Комплекс складається з розвантажувальної системи для перенесення, нейлонового рюкзака і короба з композитних матеріалів, стрічкопровода для подачі боєприпасів в різних положеннях, систем швидкого скидання (повне скидання – 4 сек.).

Комплекс може використовуватися для забезпечення безперебійного живлення кулеметів у калібрах 7,62 або 5,56. “Хищник (Predator)” адаптивний як під кулемети радянської розробки, так і під західні зразки. Зокрема, це ПК / ПКМ, Negev / Форт 401, Mark 46, Mark 48, M240, M249. Максимальна кількість боєприпасів, що вміщає в контейнер “Хищник (Predator)” – 550-650 штук в залежності від калібру. Маса конструкції без боєприпасів – 8 кг. Тактична система може використовуватися спільно з бронежилетом будь-якого класу захисту.

Для зменшення вагового навантаження на бійця розробники Харківського заводу засобів індивідуального захисту пропонують ще одну новинку – пластикову кулеметну стрічку, яка здатна зменшити вагу спорядженого комплекту “Хищник (Predator)” в 6 разів. Також ця стрічка може без обмежень застосовуватися кулеметниками і інших штатних армійських підрозділів.

В Україні пластикову стрічку в обмежених кількостях постачають до військових частин і спецпідрозділів, перевіряють в умовах критичних температур. Для масового переходу на пластикову стрічку необхідно переконати військових в тому, що вона анітрохи не поступається металевій.

У зону АТО вже відправлено понад 40 “Хищник (Predator)”. Конструкція постійно вдосконалюється. На виставці в Туреччині була представлена четверта модифікація піхотного тактичного комплексу, яка зацікавила одну з італійських компаній. Запропоновано використовувати “Хищник (Predator)” в парі з екзоскелетом італійської розробки.

У “Хищник (Predator)” врахований досвід розробки зарубіжних аналогів. У США представлені схожі за конструкцією комплекси TMIL Systems PRIME, The TYRTactical MICO, вартість яких близько $ 4000. У РФ компанією FRONT просувається кулеметний комплекс «Скорпион» (вартість близько 42 тис.рублів). Вартість українського “Хищник (Predator)” для експорту – в два рази нижча, ніж американських виробів. Для внутрішнього споживання вартість формується з урахуванням обсягу продукції, що виготовляється серії і рівня рентабельності (54 тис. грн.).

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...