Хіти тижня. Скандал з аргентинським кокаїном дістався до ближнього кола Путіна: "Валька-полстакана" влипла по-повній

Бізнесмен Андрій Ковальчук, якого вважають господарем великої партії кокаїну, вимагаючи переслати багаж через диппошту, заявив, що частина "речей" з валізи належить саме Валентині Матвієнко.

Валентина Матвієнко. Фото:kp.kgУ справі про аргентинський наркотрафік з'явилося ім'я голови Ради Федерації Валентини Матвієнко. Про це йдеться в показаннях головного свідка звинувачення - співробітника посольства Росії в Аргентині Ігоря Рогова. Телеканал Дождь ознайомився з протоколом його допиту від 3 грудня 2017 року, передають Патріоти України.

Рогов працює в посольстві завгоспом з осені 2016 року. Саме він, проводячи огляд школи в листопаді 2016 року, знайшов валізи з кокаїном. Багаж, згідно з матеріалами справи, належав Ковальчуку. Залишити валізи в посольстві йому дозволив колишній завгосп - Алі Абянов. Зараз він також арештований і є фігурантом справи.

«В одній з розмов, наскільки пам'ятаю, в липні 2017 року, Ковальчук запитав "як там мої валізи?", - йдеться у свідченнях Рогова, - Це був перший раз після листопада 2016 року, коли він заговорив про це, очевидно, вважаючи, що я повинен знати про них від Абянова. Я зробив вигляд, що здивувався, бо Абянов говорив мені про коробки, а не про валізи, і уточнив у Ковальчука: "там все-таки валізи, а не коробки?". На це він мені відповів, що так, насправді там валізи, в яких його речі, речі Абянова і навіть "речі Матвієнко", маючи на увазі, очевидно, голову Ради Федерації Матвієнко В. І.".

Представники Матвієнко поки не прокоментували "Дождю" зазначену інформацію.

Про сферу діяльності Ковальчука офіційних даних немає. У довідці про особу розшукуваного з його справи (документи, які були представлені в суд для його заочного арешту) в графах про професії і останнє місце роботи, а також освіту позначено «відомості відсутні». Його адвокат Володимир Жерєбєнков повідомляв Дождю, що Ковальчук був співробітником служби безпеки російського посольства Німеччини. При цьому МЗС Росії офіційно спростувало, що Ковальчук входив в число саме російських дипломатів.

Згідно зі свідченнями Рогова, а також першого радника посольства Олега Воробйова, Ковальчука їм представляли як офіцера спецслужб. Він був вхожий на посольські прийоми і банкети, знав посла Росії в Аргентині Віктора Коронеллі, стверджували вони.

Ковальчук перебуває під арештом в Німеччині. Німецький суд вирішив, що він повинен утримуватися під вартою на час розгляду питання про його екстрадицію в Росію.

Сам Ковальчук заперечує провину. Він стверджує, що закупив в Аргентині каву, коньяк і сигари, після чого залишив їх в підсобному приміщенні школи. Там його знайомий Алі Абянов працював завгоспом. Він заперечує свій зв'язок з наркотиками.

Товар в 12 валізах загальною масою майже 400 кг зберігався в підсобному приміщенні школи посольства РФ в Аргентині. Його вартість в Росії оцінили в 50 мільйонів євро. Силовики Росії і Аргентини підмінили наркотик борошном і провели спільну операцію, щоб встановити одержувача. У ЗМІ вказували, що кульмінацією операції була доставка в Москву валіз з «кокаїном» на літаку екс-глави ФСБ Миколи Патрушева.

У Росії, крім Худжамова і Калмикова, заарештували колишнього завгоспа посольства РФ в Аргентині Алі Абянова. Слідчі вважають, що він відповідав за зберігання наркотиків. Поряд з цим в Аргентині затримали ще одного працівника посольства Олександра Чикала, а також поліцейського Івана Близнюка, який входив до охорони дипмісії. За відомостями ЗМІ, Близнюк і Чикало керували фондом MORAL (Mecenas Ortodoxos Rusos En America Latin, Російські православні меценати в Латинській Америці).

Андрія Ковальчука заарештували в Німеччині. Російський підприємець заявив, що вважає те, що відбувається провокацією, організованою аргентинською поліцією за участю американських спецслужб з метою дискредитувати російську дипмісію. За версією Ковальчука, в 12 валізах в школі посольства РФ в Аргентині зберігалися кава, подарунки, алкоголь і особисті речі. Крім цього, до затримання заарештований був готовий повернутися в Росію за умови розгляду доказів його невинуватості.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...