Хіти тижня. Справа на $1 млн: Вчені запропонували всім розгадати задачу XIX століття

​Вчені з британського Сент-Ендрюського університету запропонували $1 млн за розв'язання старовинної шахової задачі під назвою "Завдання про вісім ферзів".

Про це повідомляється на сайті університету, передають Патріоти України. Задачу сформулювали в середині дев'ятнадцятого сторіччя.

Її суть у тому, що необхідно розставити вісім ферзів таким чином, щоб жоден з них не потрапляв під удар іншого. Складність полягає у тому, що ця фігура б'є всі клітини, розташовані по вертикалях, горизонталях і обох діагоналях. Наразі відомо 12 унікальних рішень.

Її вирішення на стандартній дошці в 64 клітини знайшли у 1850 році. Однак задача ускладняється із збільшенням розмірів поля і кількості фігур. При збільшенні розміру дошки до 1000 на 1000 клітин комп'ютерні програми, які намагаються вирішити завдання, припиняють працювати.

На думку професора Яна Гента, автор алгоритму швидкого рішення цієї задачі зможе адаптувати свою програму для інших задач, зокрема і для дешифрування кодів в інтернеті.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...