Хіти тижня. "Це був дуже серйозний урок для України. Наша зброя спрацювала у Грузії" - екс-міністр оборони про російську агресію у 2008 році (відео)

В Україні має бути розуміння всього населення, що лише міцні Збройні сили, які мають сучасне озброєння, техніку і високу професійну підготовку, з автоматизованими системами управління військами, здатні дати відсіч будь-якому агресору, наголосив політик.

Восьмого числа восьмого місяця 2008 року Росія офіційно ввела війська в Грузію. Грузинський екс-президент Міхеїл Саакашвілі неодноразово заявляв, що без допомоги України Грузія би не встояла. Міністр оборони України того часу Юрій Єхануров розповів про уроки, що були винесені з тих подій, зазначають Патріоти України.

П’ять днів тривало жорстоке протистояння із застосуванням авіації на підконтрольних Грузії мирних територіях. Російська влада підтримала сепаратистів як Абхазії, так і Південної Осетії, а пізніше офіційно визнала незалежність цих територій.

Тоді російська авіація бомбила мирні міста й села, порт та стратегічні об’єкти. Грузинські військові збивали літаки завдяки українським протиповітряним системам оборони.

Українська допомога Грузії

Екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі зазначив, що стримати агресію в перші дні було найважче, але це вдалося, зокрема, за допомоги України.

«В Україні ми готували своїх військових спеціалістів, Україна нам надала ППО, яке було критично важливім у перші дні вторгнення – вони не змогли отримати перевагу в перші дні, Україна нам дала системи «Бук» і «Оса», декілька бойових комплектів до кожної системи, і завдяки ним ми збили 12 російських бомбардувальників, включно зі стратегічним бомбардувальником Ту-22, який ніхто до цього не збивав», – розповів Міхеїл Саакашвілі два роки тому.

«Як міністр оборони я був на Франківщині, була повінь і військові підрозділи працювали там, щоб ці всі наслідки стихії подолати, допомогти населенню. Днями дивився на фотографію у Франківську, і там я стою на березі однієї з річок, де ми мали побудувати міст швидко, і розмовляю із міністром оборони Грузії. Ми дуже шукали зв’язок, нарешті вдалося. Питав його про те, що там відбувається, яка ситуація. Мені здалося, що він був розгублений і що це було досить неочікувано для нього», – згадує він.

В України були завжди традиційно сильні позиції відносин з Грузією, і допомога, яку Україна надала технікою свого часу, дала можливості зробити ціну цієї агресії занадто високою для Росії», – зазначає Єхануров.

Екс-міністр оборони України зазначає, що це був дуже серйозний урок для України.

«По-перше, ми побачили, що українська зброя, яку Україна надала Грузії, вона спрацювала, і в першу чергу протиповітряна оборона. По-друге, ми побачили, наскільки велика потуга російської армії, коли вони беруть великою чисельністю, як завжди», – зауважує він.

Після повернення російських військ була досить серйозна їхня концентрація на півночі Кавказу, згадує Юрій Єхануров.

«Генеральний штаб підготував пропозиції, я довів верховному головнокомандувачу Віктору Ющенку, і ним було ухвалене рішення про те, що ми значно посилимо наші військові навчання в Криму. Тоді ми перекинули протягом фактично тижня військові підрозділи з різних куточків України і навіть ціла бригада, наприклад, 25-а, була перекинута з Дніпропетровщини, десантники наші, артилеристи і так далі. Тобто, ми показали, що ми здатні досить швидко перекидати війська, що ми здатні давати відповідь. Але тоді, на щастя, для нас все завершилося більш-менш нормально».

Юрій Єхануров вважає, що ані тих подій у Грузії, ані в подальшому російської агресії в Україні не було би, якби ці країни отримали позитивні відповіді щодо майбутнього можливого вступу до НАТО.

«На жаль, тоді був розбрат в управлінні державою, коли прем’єр-міністр вела в одну сторону і казала, що Україні не до НАТО і що український народ не хоче цього, розповідала це в інших країнах, а президент весь час відповідав, що треба вступати в НАТО. До нашої української групи підійшов президент Сполучених Штатів Америки і сказав: «Ну що ж ви хочете? Я мав розмову з усіма лідерами, вони кажуть про те, що ви, українці, спочатку розберіться в себе». І наслідки стали досить важкими для України. Ми не зробили належних висновків з того, що сталося з Грузією», – вважає Єхануров.

Головний урок: має бути розуміння всього населення, що лише міцні Збройні сили у країни, які мають сучасне озброєння, техніку і високу професійну підготовку, з автоматизованими системами управління військами, здатні дати відсіч будь-якому агресору, вважає Юрій Єхануров.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...