Хіти тижня. У ЗСУ стане менше вати: Журналісти дізналися цікаві подробиці

Українські військові ще недавно отримували матраци радянського взірця, набиті ватою, і подушки з відходів швейного виробництва, але тепер все зміниться.

Ілюстрація: mschistota.ru

"Військові "кутюр’є" намагаються створити якомога зручніші однострої, а експерименти в системі армійського харчування поволі наближають її до оптимуму, який є нормою-стандартом у країнах НАТО", - пише військовий кореспондент та аналітик Геннадій Карпюк для censor.net.ua, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"На продовольче забезпечення війська у 2018-му передбачено 3,5 мільярди гривень. З них на забезпечення їдальнь сучасним обладнанням передбачено 41,3 мільйони, що становить 48,7% від потреби. Тобто, стандартів НАТО з якості, об’єму, калорійності, безпеки продуктів військо вже досягає, але відкритим питанням є відповідність технічних засобів та обладнання, залученого у процес харчування армії, таким нормам. Їх потрібно або модернізувати, або закуповувати нові зразки.

Новинкою є розроблені на основі досвіду АТО сучасні добові польові набори продуктів. Такі раціони з готовими стравами в зручному пакуванні з безполуменевим розігрівачем дозволяють забезпечити харчування понад, як на три доби на відміну від наборів, які постачали раніше. Уже закуплено та поставлено до військових частин 189 тисяч таких комплектів.

До речі, стандарт НАТО AMedP-4.6 (безпеки харчових продуктів, захисту і виробництва під час розгорнутих операцій) визначає загальні вимоги до безпеки продуктів харчування, їх приготування, пакування, маркування, зберігання й транспортування. За умови дотримання вимог законодавства України, війська можна забезпечити якісним харчуванням, яке б відповідало цим стандартам НАТО. Тому основна робота Міноборони надалі фокусуватиметься на забезпеченні дотримання цих вимог і норм виробниками й постачальниками.

Тимчасово виконуючий обов’язки директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України полковник Олег Лутченко днями повідомив, що торік уперше для військових частин закуплено сучасне технологічне та холодильне обладнання на суму 83 млн гривень. Це зокрема, пароконвекційні печі, сучасні лінії роздачі і посудомийні машини, термоконтейнери для перевезення готових страв, інше сучасне обладнання. У 2018 році понад 50 військових частин мають перевести на систему харчування із застосуванням каталогу продуктів харчування. Для цього в лютому МОУ розпочне закупівлю сучасного технологічного обладнання.

Тим часом військові "кутюр’є" розробляють нові зразки обмундирування. Найкоротший термін від розробки до готової продукції становить півроку, а середній - рік. У 2017-му розроблено нові зразки вогнетривких костюмів для льотне-підйомного та спеціальних - для інженерного складу авіації Збройних Сил. Уже є сучасні вогнетривкі бойові і спецкостюми для екіпажів бронетехніки. Снайперські пари отримали нові маскувальні комплекти. Завершується створення окремого комплекту для Сил спеціальних операцій. Створено спеціальні знаки на кшталт нарукавного знаку для новоствореного 205-го навчального центру тактичної медицини. Скоро у війська надійдуть сучасні табірні модульні намети. Українські підприємства за участі Міноборони налагодили виробництво тканин: важких (вітчизняні аналоги "Оксфорда" і "Кордури"), вогнетривких (аналоги "Номексу" і "Дефендеру-М"), трикотажного полотна для виготовлення термобілизни та утеплювачів (аналоги "Полартек Пауер Грід", "Класік-200", "Класік-300"), тканин для виготовлення наметів на заміну брезентів, нових синтетичних нетканих утеплювачів високого коефіцієнту теплозбереження. Також торік Міноборони уперше закупило такі новинки, як захисні балістичні окуляри, літні черевики з високими берцями, повсякденну форму нового зразку, наколінники і налокітники. Словом, звитяжців є чим порадувати і цю роботу Міноборони активізує у 2018 році.

Не всі усвідомлюють наскільки це колосальна робота. Вона є частиною докорінних змін у Збройних Силах! Іще недавно наш солдат одержував старий матрац радянського взірця, набитий ватою, і спав на подушці з відходів швейного виробництва. Нині ці військові "анахронізми" замінили пінополіуретанові матраци й подушки з синтетичним наповнювачем. Саме на таких нині спить більшість сучасних людей".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...